Aurora Aksnes har tatt et syvmilssteg ut i verden i år. Jenten med den klare stemmen, de poetiske tekstene og de vakre melodiene har gått fra Bylarm-suksess til oppmerksomhet i USA og platekontrakt på verdensbasis.

Nylig omtalte amerikanske Spotify 18-åringen fra Lysefjorden som en av de kommende stjernene i 2015, side om side med Mikky Ekko og Seinabo Sey. I kveld og i morgen synger Aurora på BKKs julekonserter i Johanneskirken.

– GLAD FOR SJANSEN

– Hvordan har dette året vært?

– Akkurat nå sitter jeg igjen med følelsen av at det er veldig rart og veldig fint. Jeg har ikke tatt det inn så mye, siden jeg fokuserer på det jeg skal gjøre neste dag, sier Aurora Aksnes.

Hun synes det var stort å spille på CMJ i New York.

– Det var rart at det kom så mye folk også, og at jeg ble lagt merke til. Vi var bare ett av mange band.

Platekontraktene med Decca Records, Glassnote Records og Petroleum Records var et annet høydepunkt.

– Jeg er veldig glad jeg har fått sjansen, at jeg har mange rundt meg som hjelper meg og bryr seg om musikken. Jeg føler meg som en av de heldigste av de heldigste, sier hun smilende.

Neste år skal Aurora veksle mellom konserter, plateinnspilling, reising og møter. Å fullføre videregående skole droppet hun i høst.

– Jeg ville bli forsker eller fysiker helt til dette skjedde. Jeg fulgte hjertet i stedet for hjernen, utbryter sangeren.

– Jeg er glad jeg gjorde det. Jeg har aldri hatt det så travelt i hele mitt liv. Men jeg sover godt, tilføyer hun.

SPOTIFY-LISTE

Å bli spådd som en kommende stjerne av Spotify synes Aurora fortsatt er rart.

– Det er en liten boost når sånne folk sier de tror på deg. Jeg setter veldig pris på å bli lagt merke til, sier 18-åringen.

Den drømmende elektroniske singellåten «Under Stars» gjør sitt til at flere oppdager henne. Hør den her.

– Har den en spesiell betydning for deg?

– Alle har jo opplevd sorg i livet. Sangen handler om hvordan en takler det. Vi er alene om det selv om det er mange rundt oss. Det var en i kretsen min som mistet livet, og jeg ble minnet om det, forteller Aurora. Debutalbumet hennes kommer neste høst.

TAKLER PRESSET

– Andre artister som ble oppdaget tidlig, som Lene Marlin, har hatt problemer med å takle presset. Har du tenkt over hvordan du skal takle det?

– Ja, jeg tror ikke jeg vil finne det helt naturlig å bli en kjent person. Men jeg gjør alt jeg kan for å drive med musikk. Hvis det er noe som kommer med på kjøpet, så... I verste fall kan jeg begynne å gå med hatt, erklærer Aurora.

– Jeg tror det kommer til å gå fint. Det er allerede mye press, men jeg prøver å tenke på det i et større bilde. Så lenge jeg kan ha et par timer der jeg kan sitte i ro, høre klassisk musikk eller være i skogen, kan jeg gjøre alt. Det er viktig å gjøre ting der en er seg selv, mener hun.

– Hva er det du vil formidle?

– Jeg liker musikk som forteller historier, som sier ting som går innpå meg. Jeg tror veldig mange trenger hjelp til å føle på ting. Jeg vil skrive musikk folk trenger, sier Aurora.

JUL OG METAL

Hun gleder seg til å synge julesanger i Johanneskirken i helgen.

– Jeg elsker vinteren og julen. Alt som har med jul å gjøre ligger veldig nært hjertet.

Samtidig er popartisten Gojira- og Mastodon-fan.

– Det er heavy metal, men det er bare noe i det som jeg forstår. Masse følelser, smerte og sinne. Av og til er det deilig med masse lyd, synes Aurora.

Når hun trenger varme eller magi, skrur hun på Leonard Cohen, Bob Dylan eller «Narnia»- og «Ringenes Herre»-filmmusikk på mobilen.

– Det er akkurat som å gå i en eventyrfilm.