«Verdens beste artist på bergensk» skrev VG til sin femmer for Silja Sols debutalbum. BAs anmelder likte også platen og mente at «Silja Sol «vaker rundt på en fin plass mellom klassisk gatekoloritt og knust kjærlighet». En haug med femmere fulgte.

– Jeg ble ganske overveldet og glad. Det er litt merkelig, jeg hadde ingen store forventinger egentlig, men målet er jo å formidle og nå ut med noe som treffer. Ingenting er bedre enn å nå målet, sier Silja Sol (24).

– MELDER FRA

Visepopsangeren som varmer opp for Sondre Lerche på Røkeriet USF lørdag, kommer fra en musikerfamilie. Da hun var 15 kompet hun seg selv på gitar, og etter hvert begynte hun å skrive låter. Før albumslippet i år droppet Silja Sol etternavnet Dyngeland.

– Jeg heter Silja Sol Dyngeland, så det var vel bare for å gjøre det litt enklere og mer artistisk. Det klinger jo litt lettere. Jeg rådførte meg med venner og musikerkolleger, og alle var enige i at det var fett.

– Stilen din som artist blir beskrevet som tøff og konfronterende. Er det slik du er?

– Ja, jeg er ikke den som er knusk stille om jeg opplever noe kjipt eller urettferdig rundt meg for eksempel. Jeg melder fra. Men jeg er ikke glad i konfrontasjoner, småkrangler eller drama. Det bruker jeg ikke energi på. Jeg er dessuten elendig i å få kjeft, innrømmer hun.

AVSTANDSFORELSKET

Bergensjenten bak «Unnskyld» og «Monstre» gjør det ikke til noen hemmelighet at hun har opplevd knust kjærlighet.

– Jeg har jo vært forelsket en del ganger. Og jeg har opplevd at ting ikke har fungert. Jeg har også vært hardt rammet av avstandsforelskelse. Det er sterke følelser i sving da. Klart det blir noen låter av sånt.

Såre «Stemning» er en av låtene som har festet seg hos publikum. Teksten jobbet Silja Sol med en stund.

– Jeg syns det er viktig at ordene flyter fint på melodien. Det kan ta litt tid å finne de riktige ordene. Låten handler om hvor lett det er å falle utenfor hvis det ikke er noe som holder deg fast. Du må kanskje rett og slett holde litt tak selv, og tørre å møte nye mennesker og utfordringer, sier hun.

Med sin rå visepop tar Silja Sol av og til en avstikker inn i punken.

– Hvor føler du deg mest hjemme?

– Tja, jeg tror jeg hører hjemme i kategorien visepop. Punken er vel mer til stede i varigheten - og kanskje oppbyggingen i låtene mine enn i selve uttrykksformen. Når jeg skriver låter, beveger jeg meg innom en del muligheter på veien før den lander i en stemning. Jeg tenker ikke så mye på hvilken sjanger låten havner i, så lenge historien og melodien er enige. Og så lenge jeg er enig.

KOMPER AURORA

Sangeren og låtskriveren er også keyboardist og korist i Aurora Aksnes’ band.

– Jeg trives veldig godt som bandmusiker, og det er en veldig jordnær og jovial gjeng å jobbe med. Dessuten er jo musikken helt rå, mener hun.

Silja Sol nøler ikke med å beskrive USA-konsertene med Aurora Aksnes som sin største musikkopplevelse hittil.

– Vi var akkurat i New York en uke og spilte masse konserter. Det var stort!

Artister som Silja Sol, Aurora Aksnes, Maylen Rusti, O. Martin og Hjerteslag blitt beskrevet som en ny bergensklikk.

– Vi er en gjeng som jobber tett, forteller Silja Sol.

– Jeg ble kjent med disse folkene i januar og det har blitt mange fine inntrykk og gode prosjekter av det. Klart vi støtter hverandre og gir hverandre råd underveis.

– UTRYGT FARVANN

Musikken har fått hovedfokus med fullstappet kalender fremover. Likevel har den kritikerroste sangeren og låtskriveren fortsatt en deltidsjobb på Bergen Kino, og studerer bedriftsutvikling gjennom Brak.

– Jeg prøver å jobbe med musikk på heltid, men det er litt utrygt farvann, det går litt på tilbud og etterspørsel, påpeker hun.

Platen «På hjertet» har tatt bergensartisten rundt til de store byene i høst. På Bøker & Børst i Stavanger var det fullt hus, og forfatter Tore Renberg tok med seg vennene sine.

– Han er blitt fan, det er utrolig kjekt, for jeg er stor fan av arbeidet hans, sier Silja Sol.