Julen er en tid for reunion. Men veteranene William Hut, Piddi Fjeldstad, Calle Hamre og Viggo Krüger har skapt et nytt band for en førjulskonsert «uten julefjas» på Chagall fredag. BA møter tre av dem for en prat.

– Vi er ikke mot jul, men vil at folk skal få slappe litt av i julestresset, understreker Calle Hamre.

– Jeg kan ingen julesanger, jeg, skyter William Hut inn.

– Når vi er fire låtskrivere som har skrevet låter i over 20 år, har vi litt å ta av.

– HAMRE ER LIMET

Calle Hamre er den eneste som har spilt med alle de tre andre tidligere.

– Det er du som er limet, utbryter Krüger. Men alle har de gått mye på både Garage og Apollon på 1990-tallet. Fjeldstad og Krüger albumdebuterte først med Pompel & The Pilts og Pogo Pops i 1992.

– Vi tar ikke Frank Hammerslands Pogo Pops-låter, det blir litt feil, understreker Krüger.

Men både Pogo Pops' «My Mind Explodes», Butterfly Gardens «Morphine», Pompel & The Pilts' «Mine fineste klær» og William Huts «Take It Easy» står på repertoaret.

– FRYSNINGER

– Vi spiller på hverandres låter. Det er litt løs jakke, sier Hamre.

Foreløpig har ikke firerbanden planlagt flere spillejobber sammen.

– Det er utrolig gøy å gjøre det her. Det er noe med de låtene, spesielt de fra 90-tallet. Å bruke gamle låter om igjen slik blir kjekt for folk å høre på, tror Viggo Krüger.

– Soundtracket i våre liv kan være soundtracket i andres liv også. Jeg får litt frysninger på ryggen når jeg spiller Pompel & The Pilts, Butterfly Garden – og William Huts «Take It Easy», sier Pogo Pops-gitaristen.

– KRIMINELL ELLER MUSIKER

William Hut var ti år da han visste at han ville drive med musikk.

– En konsert med The Alarm i 1986 var en åpenbaring. Drivkraften er den samme i dag, sier han.

– Vi spiller låter fra en helt annen setting enn vi er i nå. Det er artig å sette inn nye folk og se at de lever fremdeles, synes William Hut.

Både han og Viggo Krüger vokste opp i Loddefjord på 1980-tallet.

– Da hadde du to valg, fotball eller speideren. Det passet ikke meg. Enten kunne du bli kriminell, eller musiker, forteller Krüger.

– Jeg hadde sittet et halvt år på benken på fotballaget da jeg skjønte at det ville bli en dårlig opplevelse. Jeg og noen venner tok saken i egne hender, kjøpte instrumenter og fikk øve på Sandgotna skole. Musikklærerne støttet oss og var rollemodeller. Alternativet var å gå inn i en kriminell, rusbelagt løpebane. Flere av våre venner gjorde det, og lever ikke i dag. Vi startet Pogo Pops og Poor Rich Ones. Som John Olav Nilsen har fortalt, det var en måte å komme ut i verden på, sier han.

– SKRIV SELV

I dag er Viggo Krüger musikkterapeut og jobber blant annet med en jentegruppe på Sandgotna skole. Han blir også Calle Hamres lærer i musikkterapi neste år. Det får karene til å humre.

Musikken har også fulgt Calle Hamre siden ungdomstiden.

– Jeg havnet på ungdomsskolen med Doddo i Unge Frustrerte Menn, Geir Luedy, Even «Magnet» Johansen og Frode Unneland. Mange drev med musikk, og jeg prøvde å skrive sanger selv, forteller Butterfly Garden-vokalisten.

Det var en tid da konkurranser som «Idol» ikke eksisterte.

– Hvis du skal skille deg ut nå, vil jeg foreslå at du skriver noe selv. Du blir lett blendet av å være på TV, men hva skjer etterpå? Vi kan stå for det vi gjorde ennå, påpeker Calle Hamre.