Gå til sidens hovedinnhold

En annerledes jul for Veum

Artikkelen er over 6 år gammel

Gunnar Staalesen og Arild Wærness får Varg Veum til å trekke i julenissedrakt igjen i årets julehefte.

«Jeg hadde forbannet meg på at jeg aldri mer skulle opptre som julenisse. Men nød lærer naken privatetterforsker å krype til korset, og slik gikk det dette året også». Slik begynner historiens andre Varg Veum-julehefte, «Spor i snø», som er lagt til Bergen sentrum og Fana.

Lørdag signerer Gunnar Staalesen, Arild Wærness og tegner Mike Collins juleheftet på Narvesen i Olav Kyrresgate kl 1400. Det blir også tegneseriekveld på BarBarista med Dr. Who og julehefter fra kl 1500.

FORVIKLINGSKOMEDIE

Staalesen og Wærness går mot strømmen av julehefter med resirkulerte striper med sin originalhistorie om Veums jul.

– Vi har jo lagt opp til at juleheftet skal ha juletilknytning. Det forrige var basert på en julenovelle, sier Gunnar Staalesen.

– Det som er annerledes i år er at det egentlig er originalmanus av Arild Wærness, påpeker han.

Veum-forfatteren har samarbeidet med den tidligere Raptus-generalen om «7 fjell»-tegneserien tidligere. I fjor hadde Staalesen et hektisk år der han både skrev på «Hellemyrsfolket» og ny Veum-bok. Arild Wærness mailet ham idéen til en julehistorie.

– Gunnar Staalesen ga meg tittelen «Spor i snø». Da så jeg for meg en forviklingskomedie på bygden, forteller Arild Wærness.

– Det er en hyggelig julehistorie, mener Gunnar Staalesen.

Varg Veum blir hyret til å finne en forsvunnet gutt i 1980-tallets Bergen. Samtidig dukker det opp forbindelser til et nynazistisk miljø. Julenissejobben får etterforskeren etter et møte med fortiden.

– En tidligere barnevernsklient spør om Veum kan være julenisse hos familien hans. «Greit, for siste gang», sier Staalesen smilende.

Men det er ikke så lett for julenissen Veum å finne rett hus i Fana. Det skaper litt av dramatikken.

FORNØYD MED VEUM

– Hva synes du om denne historiens Veum?

– Det er jo den samme Varg vi har hatt i «7 fjell»-serien. Jeg er veldig fornøyd med ham. Dette er min Varg Veum i tegneserieversjon, sier Gunnar Staalesen.

– Jeg fører ham gjennom et handlingsmønster, og så kommer Staalesen med «vargismene» sine, fortsetter Arild Wærness.

– Hvorfor dukker det opp nynazister?

– Vi må jo ha en skurk, utbryter Wærness.

– Det er jo aktuelt. En Varg Veum-historie har jo alltid et samfunnsaktuelt tema, og konflikten mellom to ytterliggående politiske grupperinger er dessverre aktuelt i dag også, mener Staalesen.

– Nazismen var også en rød tråd i «7 fjell», påpeker Wærness.

Hvis det blir nytt Veum-julehefte neste år, har Gunnar Staalesen en nyttårsaften-idé.

JULEHEFTEFAVORITTER

– Hvilke julehefter må dere selv ha hver jul?

– Sånn rent klassisk må jeg ha et par Donald-julehefter, Carl Barks og Arild Midthun. Jeg er også Pondus-fan, og må kjøpe Stomperud, som var mitt favorittblad, røper Gunnar Staalesen.

– Og selvfølgelig Knoll og Tott, som jeg var vant med å kjøpe fra ungene var små. Det er også noen nye norske som er veldig bra, Lunch og Kollektivet, fortsetter han.

– Den jeg må ha er Aukrusts Flåklypa, forteller Arild Wærness.

– Jeg har også kjøpt den, istemmer Staalesen.

– Og Kollektivet. Torbjørn Lien er en av få som har tatt seg tid til å skrive en lang julehistorie i årets julehefte, fortsetter Wærness.

– Jeg kunne kjøpt Knoll og Tott, men jeg har juleheftet fra før fra tidlig 1970-tall. Og Stomperud skal jeg ha, og Tuss og Troll. Jeg må ha årets Knut Berg-hefte, for det har jeg ikke fra før. Og norske Donald kjøper jeg hvert år. Arild Midthun lager fantastiske tegninger, mener Arild Wærness.

– Jul er gøy, for det får fokus på tegneserier.

Kommentarer til denne saken