Utestedet i Rosenkrantzgaten åpnet 19. november 1985. Nå gjenstår bare én siste kveld: «Gravøl» holdes 3. juledag.

Nyheten kom i går på Exodus' Facebook-side:

«Viktig melding!

Det er med et vemodig hjerte vi må meddele at Ditlef / Exodus, etter 29 års drift (10 623 dager), nå skal legge ned. Det gjenstår 1 åpningsdag (27/12 - 2014). Vi ønsker å takke alle gjester og ansatte (totalt 746 ansatte) for en fantastisk reise disse årene.

Ditlef / Exodus - Stedet alle hadde en mening om.

Takk for oss!

19.11.1985 - 27.12.2014»

– DE GÅR IKKE UT

– Det er trist, sier innehaver Endre Søraas.

– Men markedet er for dårlig. 18-åringene går ikke ut lenger.

– Hva har skjedd med 18-åringene, da?

– Godt spørsmål, vi hadde jo håpet og trodd det skulle snu, sier Søraas.

Han forteller at inntektene har gått nedover de siste fem-seks årene (se faktaramme). Man må egentlig tilbake til slutten av 90-tallet for å finne de virkelige glansdagene til «Dusen», sier Søraas, som har jobbet der siden 1991.

VIL ÅPNE NYTT UTESTED

Exodus er ifølge sin egen nettside Bergens eldste nattklubb. Stedet er også en av få nattklubber i Bergen med 18 års aldersgrense. Nyheten blir mottatt med en rekke triste reaksjoner:

– Når kommer dere opp igjen? Det var dere som ga livet mitt mening, skriver en ung mann på Facebook.

Søraas har planer om å åpne et nytt utested i de samme lokalene, forhåpentlig til påske. Det vil være for et mer voksent publikum.

– Vi er i forhandlinger med huseieren nå, sier han.

BEGYNTE SOM 23-ÅRSSTED

Da Exodus åpnet, var aldersgrensen 23 år. Den gangen var det diskotek på Exodus og restaurant i nabolokalet Ditlef. I 1990 sluttet Ditlef med matserveringen og startet med noe de kaller «funpub» i stedet.

Seks år senere ble aldersgrensen satt ned til 18 år i håp om å nå en større kundegruppe. Siden den gang har «Dusen» vært det første møtet med barlivet for flere generasjoner utelivsbergensere.