Marit Tusviks «Mugg» har gått sin seiersgang gjennom landet. Historien om den engstelige optimisten Maggi og den breiale pessimisten Irma som må dele hotellrom, er full av svart humor og livslyst. Med replikker som «min mann er død, gudskjelov» og «du må ikke slutte å leve selv om du er blitt alene».

De erfarne skuespillerne Marit Østbye og Marianne Krogness på gjestespill fra Riksteatret gjorde de to aldrende damene til våre nye, småsprø venninner.

Østbye fikk det til å boble av sin fnisete, feminine norske enke, mens Krogness ga gass som den bombastiske finske pensjonisten som hadde overlevd to menn. Det slo formelig gnister av deres livlige spill.

RETT FRA LEVEREN

Irmas rett fra leveren-replikker og livsvisdom fra livet med alkoholikere og spanske elskere fremkalte humring blant det kvinnedominerte publikummet. Maggis reaksjoner var minst like komiske. Det var så gjenkjennelig og morsomt at du fikk lyst til å stemme i «Skål for sykdommene vi ikke har» med de stadig mer løsslupne damene på scenen.

Det artige er at styrkeforholdet skifter i andre akt. Engstelige Maggi får Irma-takter, mens finnen blir enda litt ærligere om eget liv. Det er den befriende ærligheten, fandenivoldskheten og ironien på egne vegne som gjør «Mugg» så bra. Og med timingen og energien til herlige Marit Østbye og Marianne Krogness ble det hele en festlig teateropplevelse.

«Mugg» burde skrives ut på blå resept til alle som blir deprimerte av tanken på livet etter pensjonsalderen. Drømmen lever i høyeste grad i Teaterkjelleren.