Gå til sidens hovedinnhold

Fra sykehusdrama til kriminnspurt for Jæger

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er nisser og lys hjemme hos krimforfatter Jørgen Jæger (68), men han skriver frem mye uhygge. Den nye boken har deadline før jul.

Jørgen Jæger tar pause i skrivingen for å delta på Forfatternes julemarked på Litteraturhuset lørdag.

– Å møte leserne betyr mye for meg, sier krimforfatteren som har solgt mellom 10.000 og 15.000 eksemplarer av «Ridderkorset».

På Facebook får Jægers lesere stadige drypp fra bøker og privatliv. Der annonserte han også at han har passert 100.000 ord på krimromanen «Monster», som slippes neste høst.

– Jeg skriver på slutten. Første versjon av manus skal jeg være ferdig med om en til to uker. Det jeg synes er morsomt, er at folk er så opptatt av personene i bøkene mine. Jeg har fått streng beskjed om å ikke røre Ole Vik, sier Jæger med et smil. Den folkelige lensmannen ble skadet i boken «Stemmen».

– Han er fremdeles sykemeldt i boken jeg skriver nå, men er kanskje ikke i den funksjonen man venter seg. Han vil alltid bli min hovedperson nummer en, erklærer Jæger.

VOLDELIGE MENN

«Monster» handler om voldelige eksmenn og kvinner på flukt, og er bygd rundt en drapssak. «Boken er tilegnet de 817 kvinner og barn som lever med hemmelig adresse og ny identitet i Norge etter «kode 6», lovens strengeste grad av beskyttelse mot voldelige menn», lyder baksideteksten.

– Hvorfor ville du skrive om voldelige menn?

– Det vet jeg ikke, det bare kom. Men det er et viktig og høyaktuelt tema. Første del av boken er en beskrivelse av en kvinne som bor på hemmelig adresse, med ny identitet.

– Det er helt forferdelig å tenke på at det er kvinner som lever med den skrekken at eksmannen har sagt at «jeg skal finne deg, og så dreper jeg deg», mens mannen mer eller mindre går fri. Jeg prøver å få frem hvordan hun opplever det, sier Jæger.

KRITIKK FOR STOLTENBERG

Selv har han hatt et dramatisk år både som forfatter og privatperson. Boken hans havnet på førstesiden i VG, og ble kritisert for å dra inn tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

– Jeg likte det ikke. De laget en sak som var en ikke-sak, mener Jæger.

Han stilte opp i debatter.

– Ole Torp i NRK kjørte meg beinhardt, men jeg er gammel selger, så jeg kan svare for meg, humrer forfatteren.

– Jeg var veldig forsiktig i hvordan jeg presenterte Stoltenberg, han var så sympatisk at alle måtte tro jeg stemte Ap. Å ha ham med var noe vi diskuterte veldig nøye i Juritzen forlag. Det hadde vært helt feil å ha en statsminister som het Jens Olsen. Dette gjaldt en kommende terroraksjon mot nasjonen Norge på en tid da Stoltenberg var statsminister, argumenterer Jæger.

– Solgte du mange bøker etterpå?

– Det vet jeg ikke, men boken er trykket i 15.000 eksemplarer, så det må være noe.

SYKEHUSDRAMA

Forfatteren er i bedre form nå enn for noen måneder siden. Da gjennomgikk han en operasjon for å bli kvitt hjerteflimmer, og fikk en blødning som førte til at legen måtte stikke hull på hjerteposen. Dramatikken var ikke over med det.

– Jeg våknet midt på natten av at det stakk så voldsomt i brystet. Der sto pasienten fra nabosengen og dro elektrodene i alle retninger, forteller Jæger.

– Ble du redd?

– Jeg ble litt skjelven. Det var en ekkel opplevelse, for han var litt forvirret. Det fine er at hjerteflimmeret er helt borte etter operasjonen.

– Satte du skrivingen på hold etterpå?

– Bare en uke. Jeg tror ikke det er noen forfattere som er i plottet som klarer å la være, sier han.

Nå samler han trådene.

– Slutten skal smelle som et skudd, mener Jæger.

– Du tar deg ikke litt fri i førjulstiden?

– Nei, jeg føler presset. Nå må jeg bli ferdig. Det er nok av dem som ligger etter skjema, og så blir det en for dårlig slutt!

Kommentarer til denne saken