Parodi Grand Prix begynte blant Melodi Grand Prix-fans på utestedet Fincken for ti år siden. Lørdag gjester MGP-vinner Mira Craig jubileumsshowet i Peer Gynt-salen der de beste PGP-deltakerne kjemper om seieren.

  • BA sender showet direkte fra klokken 21.

Dobbeltvinnerne Roy Vorland og Ruthemor & Sissel alias Inger Lise Drabløs og Dag Christer Haugen er alle med.

Glitter, glamour og humor forventes, men alt har ikke alltid gått som planlagt.

VISTE RUMPEN

– Da Parodi Grand Prix-finalen ble direktesendt på TV 2 Sonen i 2007 og et bidrag fikk over 100 poeng, gikk poengtavlen i svart. Belinda Glava skulle fylle tiden, men ble litt rådløs etterhvert. Hun begynte å synge «Nystemten», og hele salen reiste seg. Da poengtavlen ikke kom opp etter det, bestemte Belinda seg for å vise rumpen til publikum, sier Parodi Grand Prix-produsent Kristian Stakset-Gundersen og ler.

Ellers er nakenhet ikke så veldig sjokkerende på PGP-scenen med Eurovisions minimale kostymer som utgangspunkt.

– Det er nesten så du forventer det etterhvert. Parodi Grand Prix er ikke for sarte sjeler, men det er en veldig takhøyde, mener produsenten.

– I finalen har det vist seg at det ofte er de som er mest vulgære som har falt mest gjennom. Det er ikke den type humor som slår mest an. Det er ikke bare å spille på nakenhet og sex, og så er det en PGP-slager. Du må være mer raffinert, mener Kristian Nicolai Stakset-Gundersen.

I år stakk Roy Vorlands finske artistparodi av med seieren sammen med en russisk postordrebrud i Irene Ahnélls skikkelse, hakket foran Lykke Kristine Moens «Fångad av Tinder».

SANDRA KIM

Gjesteartistene har PGP hatt blandet hell med, men Eurovision-vinner Sandra Kim leverte.

– Jeg husker at hun sto bak scenen og var dritnervøs. Det var nok veldig spesielt for henne å være tilbake i Grieghallen der Eurovision-seieren pangstartet hennes karriere, tror Stakset-Gundersen.

Under kveldens jubileumsshow synger Mira Craig for første gang sin MGP-vinnerlåt «Hold On Be Strong», som ble fremført av Maria Haukaas Mittet. Sistnevnte skulle egentlig opptre på PGP, men er opptatt med en TV-innspilling.

– Det er litt gøy at Mira fremfører den for første gang her, synes produsenten.

KJOLESKIFT

Parodi Grand Prix-deltakerne kommer både fra revymiljøet, det homofile miljøet, musikk- og teaterscenen.

– Folk synes det er veldig morsomt. Jeg tror de får utløp for kreativiteten sin. I Parodi Grand Prix er det ingen regler, sier Stakset-Gundersen.

Det legges ofte ekstra mye arbeid i kostymene. Da dragartisten Geir Lillejord sang «Ja til livet selv om du er lesbisk» i 2007, var det i en brudekjolelignende kreasjon.

– Det så veldig glamorøst ut, og det var første gang et bidrag fikk over 100 poeng, husker produsenten.

– Det er selvsagt også kjoleskift i PGP, inspirert av MGP. Å rive av kjolen og ha noe overraskende under er en gjenganger.

PARODI I MGP

Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen er konferansier under jubileumsshowet. I Parodi Grand Prix-juryen sitter både tidligere MGP-vinner Carl Espen Thorbjørnsen, Josefin Winther og Christine Guldbrandsen, samt NRKs MGP-sjef Vivi Stenberg.

– Kunne noen av Parodi Grand Prix-bidragene vært med i Melodi Grand Prix?

– Definitivt, flere kunne vært med i MGP. Under jubileumsshowet fremfører vi MGP-låter som kunne vært med i Parodi Grand Prix. Ofte er det ikke lang vei mellom original og parodi, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen smilende. Og nevner «Djengis Khan» som eksempel.