Klokken er 2230 i Møllendalsveien. Flytebryggene i Neptun Motorbåtforening er full av folk.

  • Puls

En mann er skikkelig stresset, krangler med medpassasasjerer, river av klærne, tar på seg dykkerdrakt og hopper uti sjøen. En båt sprenges i luften med Ulriken som taust vitne. Lyden og ilden kan sees og høres over halve Bergen. Men kommer politiet? Nei.

STORE LUNGEGÅRDSVANN I FOKUS

Det er selvsagt filminnspilling. En av norsk films største satsinger noensinne, Erik Skjoldbjærgs konspirasjonsthriller til over 40 millioner kroner, «Pioner», spilles inn i Bergen for tiden. Mye foregår om natten. Temperaturen viser 5-6 grader, luften er våt og kald, Aksel Hennie må kle av og på seg gjennom flere opptak før regissøren er fornøyd.

I forrige uke var gjengen i Meland, i et hus ved sjøen - noen steinkast fra golfbanen. Denne uken er det Store Lungegårdsvann som har mest fokus. I neste uke skal blant annet Hennie og Hollywood-stjernen Wes Bentley slåss i en av Vestlandets trangeste tuneller, mellom Vaksdal og Eksingedalen.

– Alt har gått veldig bra til nå. Vi har fått de opptakene vi håpet på. Heldigvis er det stabilt vært i Bergen, sier Hennie og ler til BA i en opptakspause.

Filminnspillingen startet i Uddevalla tidlig september. Der tas blant annet mange scener i dykkertank - for dette er en film om nordsjødykkerne som startet det norske oljeventyret. Etter bergensopptakene går turen til Tyskland og tilbake til Sverige igjen.

– DRAMATIKK OG EKSPLOSJONER

Pioner er en film med både norsk og internasjonal finansiering. Det merkes. Blant annet er det spesialeffekteksperter fra Danmark som har oppdraget med å sprenge en båt i Bergen sentrum på mest spektakulært vis.

– Disse dagene skyter vi noen av de mest dramatiske scenene i filmen. Mye dramatikk og eksplosjoner. Jeg må også noen turer i sjøen. Dette er en sekvens som kommer ganske nær slutten i filmen.

– Opptakene foregår i flere land og mange locations. Vanskelig?

– Nei. Det gir en egen kraft inn i prosjektet. Vi velger de beste locations for å få de beste bildene, de beste situasjonene. Jeg tenker ikke på Meland som Meland, men som huset til noen av karakterene i filmen. Nå er det gøy å være i Bergen. Lenge siden jeg har vært her. Vi besøker restauranter, ser oss om - det er en svær «Pioner»-gjeng, påpeker Hennie.

Han skryter veldig av hele filmopplevelsen. Alt er designet til å skulle se imponerende ut på lerreter når premieren kommer neste år.

– Det er utrolig kult å være med på dette. Dette er den typen film mange liker å se på - «Pioner» har mye dramatikk, kjærlighet og action i seg. Det er også et litt sexy univers. Magefølelsen er god akkurat nå.

– Du har også alltid villet jobbe med Erik Skjoldbjærg («Nokas»)?

– Ja, helt siden jeg så «Insomnia» (97). Han er en jævlig dyktig regissør med 120 prosent autoritet og integritet. Og en fin fyr. Vi er veldig forskjellige personer, utfyller hverandre.

HENNIE: – LEI AV Å SEG MEG I SPEILET

– Du jobber også med Hollywood-stjernen Wes Bentley?

– Dritgøy. «American Beauty» er en av mine favorittfilmer. Det er påfallende at de beste og mest suksessfulle guttene også er de mest generøse. Og dyktige. Jeg lærer mye i møtet med dem. Men også av de unge på settet, hevder Hennie.

De holder på fra fem om ettermiddagen til fire om natten. Han påstår at en slik arbeidstid gir energi også, men det er lett å bli sliten mot slutten. Uansett, det er bare fire uker igjen av opptakene.

– Da skal jeg ha fri, roe ned med familie og fritidsaktiviteter. Jeg skal også klippe av meg bart og hår. Er mildt sagt jævlig lei av å se meg i speilet nå, klukker Hennie før nye opptak venter.