Knappe 300 mennesker hadde tirsdag ettermiddag samlet seg for å være med på en alternativ åpning av OL i Sotsji i Russland. Det er ti dager til den offisielle åpningen finner sted.

* Se bildeserie fra åpningen

– Vinterlekene er blitt et personlig prestisjeprosjekt for president Putin, sier regionleder i Amnesty, Tanja Clifford.

Hun mener presidenten og russiske myndigheter ofrer viktige menneskerettigheter for å kunne presentere et glansbilde av landet før og under OL, som går av stabelen 7. til 23. februar i år.

OL-MEDALJENS BAKSIDE

Hun frykter for grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og forsamlingsfrihet i det russiske samfunnet.

– Dette du gjør akkurat nå - å rapportere fra denne demonstrasjonen - kunne du ikke gjort fritt i Putins Russland, sier hun til BAs journalist.

– Med denne alternative OL-åpningen ønsker vi å sette fokus på OL-medaljens bakside. Putin har strammet til grepet sitt de siste to årene, sier Clifford.

– Blant andre blir lesbiske, homofile og transseksuelle trakassert, sier hun.

Også i flere andre store byer i Norge og resten av Europa var det lignende markeringer i dag. Oslo, Stavanger og Tromsø hadde sine egne markeringer.

– INVOLVER DEG!

– Vi oppfordrer til handling, men ikke til boikott. Taushet er ikke gull, sa hun til de fremmøtte.

Heller ikke Daniel Mekki fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) tok til orde for boikott.

– Vi vil ikke ha boikott, men jeg har noen oppfordringer å komme med: involvert deg, meld deg inn i en organisasjon som står for det du tror på og la din stemme bli hørt! sier han.

I TOG SAMMEN

I tillegg til Amnesty og LLH sto Raftostiftelsen og Skeiv ungdom bak den alternative OL-åpningen.

Politikere fra Rødt, Venstre, Ap, SV, Høyre, De Grønne og Senterpartiet stilte opp og holdt appeller.

– I dag i Bergen kan politikere vise seg sammen med folk som markerer tilhørighet til en seksuell minoritet. Slik er det ikke i Russland, sa Iver Ørstavik i Raftostiftelsen.

Fakkeltoget gikk fra Torgallmenningen, rundt Lille Lungegårdsvann og tilbake til utgangspunktet - og ble avsluttet omtrent samtidig som brannmesteren i Bergen la ned totalforbud mot bruk av åpen ild.