Kroathai, Nygårdsgaten:

Mat: 9/10
Interiør: 6/10
Service: 9/10
Pris: 7/10
Til sammen: 8/10

Sist jeg anmeldte Kroathai i september 2013 var tittelen på anmeldelsen: «På vei ned?».

Da hadde stedet vært stengt en stund før alt stillferdig ble gjenåpnet. Jeg har helt siden åpningen i 2003 vært imponert av både kvaliteten på maten og ambisjonsnivået til eieren.

De gangene jeg har snakket med henne, merker man at her tenker man nytt – det er svært sjeldent innenfor asiatisk kokekunst.

Akkurat nå i januar driver de og eksperimenterer med nye retter som skal inn i den ellers meget fyldige menyen. Vi fikk prøve dampede blåskjell i chilipastesaus. En meget dyp og søtlig saus som forvandler denne klassisk franske retten til noe usigelig spennende.

Hun eksperimenterer også med halv hummer i chilipaste og kokosmelksaus. Høres ikke det aldeles fortreffelig ut? Dessuten regner jeg med at hummer på Kroathai ikke vil, i denne lille finansdip-tiden, koste oss skjorten.

Dersom man går for lunsjrettene til 99 kroner, er dette et sted man kan spise et par ganger i uken. Hørte dere det, studenter?

Etter å ha prøvesmakt det spicy blåskjell-eksperimentet, gikk jeg for Scampi i panæng karri (175 kr), som ga den samme kraftige ettersmaken som er så typisk for Kroathai.

Min venninne gikk for Kroathai tapas ekstra (175 kr) som besto av frityrstekte kyllingvinger, kongereker, saté lam, saté kylling, saté scampi, bacondadler, kyllingvårrull, salat og ris.

Jeg smakte på det meste og fant hver del overraskende god. Ikke rart at så mange velger Kroathai til catering. Jeg angret at jeg ikke hadde valgt Kroathai i stedet for naborestauranten (Ichiban) sist jeg bestilte catering.

Til dessert spiste jeg Creme Bruleé Kroathai (89 kr), en rett som eierens datter har utviklet. Denne var mer kompakt enn den klassiske. Deilig smak.

Eieren drømmer om å pusse opp stedet. Personlig liker jeg de stive kurvstolene og bordene med spennende blomster- og sanddekorasjoner under glassplaten. Veggene av siv og taket, som består av siv og bambus, gir uvilkårlig en sydlig følelse.

En restaurantanmelder forelsker seg lett i de beste stedene i hver kategori, og jeg blir tidvis lei meg når disse stedene ikke leverer på samme nivå. Kroathai er nå der de skal være. Det vil gjestene merke.