Senere denne måneden er det to år siden Litteraturhuset åpnet dørene i Østre Skostredet. Et av høydepunktene de tre kommende månedene er Bok & storting-møtet mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og Lars Mytting.

«Hel Ved»-forfatteren ga i fjor ut romanen «Svøm med dem som drukner», som han fikk Bokhandlerprisen for. Romanen var også inne på listen over de ti mest solgte skjønnlitterære bøkene i Norge i fjor. Møtet finner sted 4. februar.

OM FILM

En av nyvinningene i programmet er serien Synopsis som skal gi innsikt i prosessene bak film- og TV-produksjoner.

14. januar skal BTs Henrik Hylland Uhlving intervjue Per-Olav Sørensen og Petter Rosenlund, henholdsvis regissør og manusforfatter av NRK-serien «Kampen om tungtvannet».

18. februar er Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig, som står bak serien «Frikjent» som skal vises på TV 2, gjester i Synopsis. «Frikjent» handler om Aksel Borgen, som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Asia 20 år etter han ble frikjent for drapet på sin ungdomskjæreste.

Da hjembygdens hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, drar han tilbake. Det er Nicolai Cleve Broch og Lena Endre som spiller hovedrollene i serien. Daglig leder ved Litteraturhuset, Kristin Helle-Valle, har lenge etterlyst et samarbeid med filmbransjen i Bergen.

– Jeg har forsøkt å få napp hos noen i filmbransjen en stund slik at vi kunne diskutere muligheten for å gjøre noe hos oss, men de var kanskje for opptatt med å lage sine filmer og serier. Det er forståelig. Om man skal gjøre noe så må det også forankres et sted. Samtidig har jeg også hatt lyst til å bruke Henrik Hylland Uhlving til noe, fordi han er en god intervjuer. Vi tok en lunsj og jeg spurte hva han hadde lyst til å gjøre. «Film», sa han.

Hun forteller videre at de håper Synopsis kan bli et månedlig arrangement.

– Jeg har ringt Morten Tyldum («The Imitation Game»), men han har ikke svart meg ennå. Vi får se, ler Helle-Valle.

CHRISTIANSEN

26. mars kommer Brageprisvinner Rune Christiansen til Litteraturhuset. Anledningen? At litteraturviter Miriam Stendal Boulos har skrevet bok om Christiansens forfatterskap.

Det var med romanen «Ensomheten i Lydia Ernemanns liv» at den bergensfødte forfatteren vant Brageprisen i fjor. De to skal samtale om lykken og ensomheten i «Ensomheten i Lydia Ernemanns liv».

– Christiansen virker som en veldig fin fyr og jeg håper bergenserne vil kaste seg ut i et forfatterskap de kanskje ikke kjenner så godt fra før. På en del av arrangementene våre vet vi at det ikke kommer veldig mye folk. Det overrasker oss ikke. Men for å snu litt på det, så er det mange av disse forfatterne som hadde fortjent et større publikum. Mange ukjente forfattere er likevel strålende fornøyd om det kommer 30 stykker, sier Helle-Valle.

GRYTTEN OM NOVELLEN

Mellom velbrukte og mer eller mindre faste programposter som Ut med språket! og Kritisk kvartett skal novellesjangeren få sitt i den nye programserien Kort og godt. 11. februar er Frode Grytten, Odd W. Surén og Annette Mattsson først ut i denne opplesningsrekken.

– For programmeringens skyld kan det være greit å ha rammer på noen av programpostene, men vi er ikke veldig strenge på det. Det er mest en overskrift. En ting som vi ønsker å gå inn i de neste månedene er kortformatet. Vi lever i en tid der folk har mindre og mindre tid. Da kan kanskje novellen være tingen, tror Kristin Helle-Valle.

I starten av desember fikk Litteraturhuset den gode nyheten om at de fikk to millioner kroner i offentlig støtte. Det gjør at de, innimellom samarbeid med blant andre Universitetet, Haukeland og BT, kan ha enda flere «egne» arrangementer.

– Midlene vi fikk fra departementet gjør at vi kan bruke mer penger på våre ting. Det koster jo å få folk til Bergen som både skal fly og bo på hotell, påpeker Litteraturhusets leder.