– Jeg ble totalt bitt. Er du samler, da må du bare ha det, sier Snorre Øfjord smilende. Gjennom et eiendomsfirma har han kjøpt en videreutvikling av Dolks «Che» på lerret av Galleri s.e.

– Jeg tror at disse bildene kommer til å gå rett til værs. Dolk er en av de ti beste gatekunstnerne. Det er jo idéene hans som er gode. Blant ungdom er han vanvittig populær, sier samleren som har kjøpt samtidskunst i ti år. «Che» er hans første Dolk-verk.

– Ser du på det som en investering?

– Ja, men det er mye gøyere å ha det på veggen enn å selge det, sier Øfjord.

MESTEPARTEN SOLGT

Publikum strømmet til den kjente tidligere gatekunstnerens utstilling fredag kveld. Det sto røde lapper ved titlene til de fleste verkene på galleriets oversikt.

– Mesteparten er vel solgt på forhånd til private samlere og en bedrift, sier gallerist Sjur Nedreaas på Galleri s.e..

– Et kinesisk par var innom og kjøpte et verk til 150 000 kroner. De var turister. «Deer Flasher» ble solgt til en russisk samler via e-mail.

PUPPY LOVE

To installasjoner viste en ny side av Dolk. «Puppy Love» er en videreutvikling av en sjablong med en hund som har seg med Star Wars-roboten R2D2, denne gang med det som så ut som en utstoppet ulv. I «Goldrush» ser en moskus ut over lokalet fra toppen av noen spillmaskiner.

Mange la merke til verket «Jesus», der Dolk bruker et popularisert bilde av Jesus med en tvist, der han åpner brystet og viser et trekors.

Tidligere kulturbyråd Henning Warloe, som kjøpte et Dolk-verk så tidlig som i 2005, åpnet utstillingen.

– Jeg tror at tiden er inne til å si at hvis han ikke allerede er det, kommer Dolk til å bli den mest kjente kunstneren fra Bergen siden Edvard Grieg. Denne utstillingen tror jeg viser Dolk på nye veier, i ferd med å finne et nytt uttrykk, sa Warloe.

Han synes denne utstillingen er større og bedre enn Dolks utstilling i Oslo.

SALGSSUKSESS

– Hva betyr denne suksessen for Galleri s.e.?

– Det betyr veldig mye. Vi får veldig mye entusiasme og lyst til å holde på mye lenger. Det er en glede. Og det gir gode inntekter i tillegg. Frihet til å gjøre det vi vil, sier gallerist Sjur Nedreaas.

Prisene på maleriene lå rundt 180 000-220 000 kroner. Installasjonen «Puppy Love» kostet rundt 380 000 kroner. Galleriet solgte også håndkolorerte trykk til 30 000, og 100 gikk unna den første timen.

På forhånd ble det gjort oppmerksom på at Dolk ikke ville være til stede på åpningen.

– Hva synes Dolk om salgssuksessen?

– Han er veldig begeistret, sier Nedreaas med et smil.