Ny teatergruppe fikk napp hos kjent regissør

Petter Næss (t.h.) gir råd til Helena Wik og Marie Kallevik Straume, som spiller to venninner som kommer over hemmeligheter på sosiale medier. Fredag har «Du ser meg» premiere på Cornerteateret. F.v. Marie Kallevik Straume, Helena Wik, Petter Næss og Emma Helene Heggdal.

Petter Næss (t.h.) gir råd til Helena Wik og Marie Kallevik Straume, som spiller to venninner som kommer over hemmeligheter på sosiale medier. Fredag har «Du ser meg» premiere på Cornerteateret. F.v. Marie Kallevik Straume, Helena Wik, Petter Næss og Emma Helene Heggdal. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kompaniet Hennes Majestet får veiledning av Petter Næss og skal spille på DNS. – De hadde en veldig fin idé, synes Næss.

DEL

Studentene Marie Kallevik Straume, Helena Wik og Emma Helene Heggdal har startet teaterkompaniet Hennes Majestet, og har premiere på «Du ser meg» på Cornerteateret fredag.

De sendte en mail med tittelen «Drømmen om regihjelp fra Petter Næss» til den kritikerroste regissøren. Han svarte ja til å veilede dem etter kort tid.

– Vi skrek til hverandre i telefonen etterpå. Petter Næss satte nettopp opp et stykke på Nationaltheatret, det er helt sykt, sier Marie.

– Det er fantastisk gøy og spennende å jobbe med en som er så god, synes de to skuespillerne.

– Jeg ser de blir flinkere, kommenterer forfatteren Emma.

NYSGJERRIG NÆSS

– Hvorfor ville du hjelpe et kompani som er i startgropen?

– Kanskje akkurat derfor. Jeg er vel nysgjerrig, svarer Petter Næss.

– Jeg hadde en workshop på Studentteatret Immaturus, og de ble inspirert til å sette i gang en produksjon. Jeg har selv vært med på å starte opp ting, for 30 år siden, forteller han.

Petter Næss likte også Hennes Majestets idé om å lage et stykke om overvåkning og sosiale medier.

– Det som er morsomt er at han ikke har Facebook. Vi får det utenfrablikket, sier Helena.

– Du er ikke på sosiale medier?

– Absolutt ikke. Jeg er på pub og bar og restaurant og sånn, svarer Næss smilende.

– Sms er jeg masse på, men ikke sosiale medier. Jeg synes Facebook ser så rotete ut. Og jeg opplever det ikke som noe sosialt medium. Noen sier det er en vei ut av ensomheten, men for noen er det en vei inn i isolasjon. Ungdom sitter jo og snakker med nabovennene sine på Facebook, kommenterer Næss.

– Det virker veldig slitsomt. Alle mennesker har vel prøvd å fremstille seg selv bedre enn de er, men det virker som en hovedbeskjeftigelse på sosiale medier.

AVSLØRINGER

Petter Næss er bekymret over at folk ikke oppsøker hverandre lenger, og det han kaller fraværet i nærværet.

– Hvis jeg drar hjem til Trøndelag, sitter vennene mine på Facebook når vi er på pub og drikker øl, forteller Helena.

– Jeg er ikke noen engel selv, legger hun til.

– Hensikten med «Du ser meg» er ikke å slakte sosiale medier, men å ta det frem i lyset, understreker Marie.

– Det er ikke så langt mellom sosiale medier og overvåkning, påpeker Emma.

– Du hadde ikke gått på Rema og brølt «bare stjel leiligheten min, jeg er borte tre uker». Men det er jo det du gjør når du skriver at du drar tre uker til Tenerife, fortsetter Helena. Stykket deres handler om to venninner som finner informasjon de ikke skal ha om andre.

– Vi lever med en konstant tilgjengelighet, sier Emma.

– Når du plutselig kommer over noe du ikke skulle ha sett kan du velge, skal du bruke det eller ikke?

TIL DNS

Petter Næss finpusser detaljene mens skuespillerne øver.

– Hva synes du om det kompaniet har gjort?

– Nå har de gjort en kjempejobb. Det var helt riktig å si ja til å være med på, mener Næss.

Hennes Majestet booket scene før de hadde stykket klart, og skal på turné i tillegg til å spille på Cornerteateret neste helg og DNS på Den frie scenekunstfestivalen i desember.

– Det blir en slags finale, sier Emma.

– Opplever dere at det er plass til en ny frigruppe i Bergen?

– Ja, det er god jord for å så et nytt kompani på Vestlandet. Vi må kanskje tenke nytt for å ta plass. Vi har vært kjempeheldige og fått øvingstid på Cornerteateret hele perioden, forteller Helena Wik.

– Vi kan se tilbake på at nå gjør vi det vi har lyst til å leve av, spiller der vi har lyst og leker med de store. Målet er at det skal bli lønnsomt, sier trioen.

Artikkeltags