Ralph Myerz & The Jack Herren Band har ikke spilt i hjembyen siden 2006. 2. juledag er de tilbake på Ole Bull Scene. Det rocka elektronikabandet tok publikum i Europa og USA med storm på begynnelsen av 2000-tallet. Hiter som «Nikita» og «Think Twice» bidro til suksessen.

Det begynte med en spillejobb på Den Elleville Festen til Mikal Telle i 1997.

– Det var et fantastisk miljø på den tiden. Bjørn Torske, Kahuun, Espen Horne og Eivind Olsvik hadde veldig kule klubbkvelder. Det var lenge før internetts tid, så du måtte faktisk gå ut for å høre låtene deres, sier Erlend Sellevold.

Han kalte seg Ralph Myerz inspirert av soundtrackene til Russ Meyers filmer, og fikk Tarjei Strøm og Thomas Lønnheim til å tromme for seg. «The Jack Herren Band» ble til der og da.

– Det funket bare enormt bra. Det var full dansing. Responsen førte til at vi ble booket til flere konserter. Det var egentlig publikum som fant ut at vi skulle være et band, mener Erlend.

STEPPET INN FOR BOWIE

– Hvilke høydepunkt med Ralph Myerz har etset seg inn i hjernebarken?

– Det er jo den absurde historien med David Bowie som fikk en slikkepinne i øyet på Norwegian Wood i 2004, og avlyste hele festivalsommeren. Bookingsjefen på en fransk festival bestemte seg for å hyre «galningene» han hadde sett på Bylarm i stedet. Det var helt absurd, vi var headlinere foran 70 000 publikummere, forteller Tarjei.

– Det husker man jo, å steppe inn for David Bowie.

Erlend Sellevold er enig.

– Det var helt amazing.

Han husker også da de ble signert til amerikanske Emperor Norton Records.

– Vi hadde egentlig en annen platekontrakt liggende med et amerikansk plateselskap. Men Steve kom rett og slett til Bergen med det som mål å jobbe med oss, sier Erlend.

– Han var ti dager i Bergen, helt til vi skjønte at han hadde mye spennende han ville gjøre med bandet. De første turnéene til USA var veldig gøye.

Ralph Myerz & The Jack Herren Band spilte på Roskildefestivalen, Glastonbury og Reading. Det kunne gått skeis på Roskilde i 2002.

– Erlends PC krasjet på første låt, og da ble det en trommesolo på ti minutter til han fikset det. Det var en overgang fra total panikk til eufori, sier Tarjei smilende.

SLUTTER I DATAROCK

Ralph Myerz tok en pause da Erlend fikk jobbe med Snoop Doggs folk i USA og Tarjei satset på Datarock og radio. Da perkusjonist Thomas Lønnheim sluttet i 2008, rekrutterte Erlend og Tarjei nye musikere. I år bestemte de seg for å satse etter å ha fått tilbud om spillejobber.

– Jeg gir meg i Datarock for å få plass til Ralph Myerz. Vi har satt av 2015 til å gjøre festivaler, og er enige om at vi ikke kan spille noe annet sted før vi har gjort Bergen. Det blir veldig gøy, vi har ikke spilt her siden 2006, sier Tarjei.

Erlend Sellevold har flyttet til Larvik og jobber i studio der. Tarjei kaller ham fortsatt hjernen i bandet.

– Erlend er hjernen, så er jeg kroppen som lager festen, erklærer han.

– Vi har laget musikk hele tiden. Nå har vi rast litt fra oss med andre ting. Det er tid til å fokusere på bandet igjen, mener Erlend.

Det blir ikke pyro på Ole Bull Scene på grunn av sikkerhetsforskriftene.

– Men det blir spektakulært, lover Tarjei. Gamle låter spilles i nye versjoner, og en låt fra 1998 fremføres live for første gang.

ALBUM NESTE ÅR

Temaet i superhiten «Nikita» hentet Erlend fra en gammel tysk leirskolefilm der en jente synger i dusjen.

– Vi merket at publikum likte den. Tore Erot plukket den ut til den første 7-tommeren, han var den første som så potensialet, forteller han.

Neste år slipper Ralph Myerz & The Jack Herren Band remiks-EP og nytt album.

– Vi har egentlig aldri fulgt med på musikalske trender. Musikken vi lager blir en gryte av hiphop, disco og kanskje litt rock. Vi skal ikke lage en EDM-plate akkurat, sier Erlend Sellevold med et smil.