Terningkast 4: Sjarmerende seilas

Helge Jordal spilte eventyrlysten sjømann med en egen nerve, og "Så lenge skutan kann gå" satt rett i kroppen.

Helge Jordal spilte eventyrlysten sjømann med en egen nerve, og "Så lenge skutan kann gå" satt rett i kroppen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er lett å like «Uteseileren». Helge Jordal og Tine Taule skaper mange fine øyeblikk til sjøs og til lands.

DEL

De fleste i stappfulle Logen hadde vært til sjøs eller har familie til sjøs. De var helt med på «Stilken»s forvandling til sjømannen Bøhmeren som 15-åring, på møtene med formfulle fristerinner, samba og savn og kameratskap.

Helge Jordal har spilt førstereisgutt før. Her var han eventyrlysten, desillusjonert, beruset og lengtende uteseiler, og fylte det hele med en egen nerve. Tine Taule har en stor soulstemme, og gjorde god bruk av den i en sensuell «Deirdres samba». Mens Jordal rocket i sjarmoffensiven «Blue Suede Shoes».

MIDT BLANT PUBLIKUM

Skuespillerne skapte liv både på scenen, landgangen og i midtgangen. Et høydepunkt var redningen av kompis Sweden som hadde falt over bord, komplett med roing av livbåt.

Det fire manns bandet ga ekstra trøkk til sangene fra en annen tid, og imponerte med fingerferdigheten som tvilsomme frisører i New York. Men første akt ble litt springende, og handlet mindre om sjølivet enn damene.

Som Helge Jordal så begeistret deklamerte: «De tre l-er: Landkjenning, landlov og ladies!». Bøhmerens slalåm mellom horehusene kunne vært klein, men Jordals stumfilmaktige iver gjorde det morsomt.

Kanskje hadde historien vunnet på å følge Bøhmeren tettere, i stedet for å følge den tidligere krigsseileren Torleifen et stykke på reisen.

HUMOR OG SAVN

Kabareten er skrevet av Erling Gjelsvik etter idé og tekster av BAs og «Skutesiden»s Edvard Pettersen. Og i andre akt festet Gjelsvik grepet med kjærligheten til og frykten for havet. Taubes «Så lenge skutan kann gå» satt rett i kroppen.

Endelig fikk vi også se den andre siden av sjømannslivet langt fra gamlelandet: Bøhmerens ulykkelige kjærlighetshistorie som kunne endt på en bar i utlandet, men også fullemannhumor i New York.

Kai Taules sang formidlet fortvilelsen i Dr. Hooks «Sylvia’s Mother» slik at historien grep ytterligere. Helge Jordal og Tine Taule strålte til slutt i «All You Need Is Love».

«Uteseileren» både underholder og gir sårere glimt av sjømennene og eventyrernes skjebne. Ingen tvil om at den vil ha appell til mange.

Artikkeltags