Kafé Spesial
Christies gate 13

Mat: 9/10
Interiør: 7/10
Service: 7/10
Pris: 9/10
Til sammen: 8/10

Kafé Spesial var lenge en av mine favoritter. Tidvis har jeg spist der hver uke. De siste par årene har jeg vært sjeldnere på dette spesielt sjarmerende stedet. For dette er et sted som oser sjarm. Dessuten er det noe originalt ved Spesial. I Bergen har vi rett og slett for mange restauranter som ligner hverandre, med bare små variasjoner. Spesial ligner kun seg selv, med sine psykedeliske, svungne vegger og sine sprø papirlampeskjermer. Ikke alt er like striglete A4 på dette stedet, men herlighet for et kjøkken!

Den rikholdige menyen hadde knapt forandret seg siden sist jeg spiste der. Jeg husker spesielt den løvtynne pizzaen som spektakulær. Både Gorgonzola, potet & skinke og Pepperoni & rødløk pleide å være helt fantastiske.

Denne gangen begynte jeg med småretten marinerte kongereker (6 stykker, 102 kroner). Jeg ba om 1 ½ porsjon og de la på 40 kroner (sympatisk.) Knasige kongereker og deilig, rik tomatsaus. Brødet var varmt og godt. Fettuccine med pepperoni (95 kr) har jeg faktisk aldri smakt bedre. Og nå sammenligner jeg med steder med michelin-stjerne. Det er så godt at man rykker til og begynner å se seg rundt i det interessante, men lite påkostede lokalet og lurer på om man har havnet på feil sted.

Vil du virkelig lage en pastasuksess, prøv Spesial sin oppskrift med Crème fraîche, fløte, soltørkede tomater, grillede mosede grønnsaker og parmesan. Om det blir like rikt og intenst godt som kokkene på Spesial lager retten, er tvilsomt, men denne sammensetningen av råvarer har potensial til det helt store. Selv om jeg snart skal feriere i «den evige stad», regner jeg ikke med å spise en så god fettuccine. Og det til skarve 95 kroner!!

Min venninne og jeg ble ikke ferdig med å prise denne retten. Maten var jo god før i tiden også, men dette var virkelig oppsiktsvekkende. Jeg må tilbake til september 2014 for å huske noe så oppsiktsvekkende som dette. Det var den kvelden jeg testet Soya.

Ostekaken (50 kr) kom i et kanoformet fat med en fancy sjokoladesaus. Saftig bunn og kompakt ostekrem med en veltilsiktet kremdott på toppen. Nøyaktig slik de beste ostekakene pleier å være.

Denne treretteren som kom på 287 kroner, må være en av de beste jeg noensinne har spist på et så rimelig sted. Hadde ikke jobben min vært å teste alle byens spisesteder, tror jeg jammen jeg hadde havnet på Kafé Spesial hver kveld.