Gå til sidens hovedinnhold

Spiller mot blodtørstig plante

Artikkelen er over 6 år gammel

Krabatene feirer 20 årsjubileum med skrekkmusikalen «Little Shop Of Horrors» og Cato Jensen neste år.

Friteatergruppen Krabatene og Irene Ahnéll står bak forestillinger som «Kaptein Knurr og Mareminemysteriet». I februar neste år setter hun opp musikalen «Little Shop Of Horrors» med liveband på Cornerteateret.

– Hvorfor vil dere ta dette løftet?

– Jeg tenker vel egentlig at jeg burde vært mentalundersøkt kraftig. Men det er et prosjekt jeg har drømt om i 18 år, jeg og Kenneth Kolberg som var med og startet Krabatene, sier Irene Ahnéll.

– GJENNOMFØRBART

– Siden den gang har vi gjort store produksjoner som «Jakten på juleskurken», «Kaptein Knurr» og «Mysteriet i Pepperkakebyen». «Little Shop Of Horrors» er et løft og en stor produksjon, men med tanke på tidligere produksjoner er det gjennomførbart, mener Ahnéll.

Cato Jensen skal spille blomsterbutikkeieren som inngår en pakt med en blodtørstig plante. Irene Ahnèll gir liv til kvinnen han er forelsket i, Audrey, som har en voldelig kjæreste i tannlegen spilt av Tor Halvor Halvorsen. Lykke Kristine Moen har rollen som en av de kvinnelige fortellerne.

– Det er en fantastisk historie, og musikken er så kul, synes Irene Ahnéll. Steve Martin spilte i filmen basert på musikalen.

PÅ BARNAS KULTURHUS

Krabatene feirer også sitt jubileum på Barnas Kulturhus i november.

– Vi har valgt ut noen forestillinger fra repertoaret. Vi åpner med en ny Prøysen-kabaret, «Lykkelig med sukker på», og avslutter med den aller første Krabatene-oppsetningen, «En natt i februar».

Gjennom 20 år har Krabatene produsert mye barneteater.

– Grunnen til at vi begynte med det var at der var det et marked. Christine Hope og jeg debuterte som «Karius og Baktus» i et nedlagt butikklokale på Kløverhuset, forteller Ahnéll.

– Holdningen er mye bedre til barneteater nå. Før var du liksom ikke ordentlig skuespiller hvis du laget barneteater, det var passe uglesett. Nå føler jeg barnas scenekunstbehov er godt ivaretatt.

Krabatene har samtidig laget forestillinger for eldre gjennom Den Kulturelle Spaserstokken.

– HATER Å GI OPP

Frigruppen får 100 000 kroner årlig i driftsstøtte fra Bergen kommune, og tilskudd til enkeltoppsetninger. Pengene går rett til produksjon. «Kaptein Knurr» har ikke Irene Ahnèll tjent en krone på.

– Det er noe helt spesielt med å se at du får gjennomført noe som bare var en drøm inne i hodet. Jeg hater å gi opp, jeg er optimist til det motsatte er bevist, sier Ahnèll.

– Vi som er i den innerste kjernen av «Kaptein Knurr» er slitne. Samtidig ser vi responsen vi får, og de fantastiske tilbakemeldingene. Det er noe der som gjør at det er verdt det.

Irenes tvillinger på tre år er blitt store fans av Knurr og heksen.

– Barn er egentlig det mest krevende publikummet å spille for. De er ikke høflige. Men det er en fantastisk følelse når du klarer å fenge unger. Min grunnleggende visjon med Krabatene er å lage teater som pirrer fantasien, skaper undring og magi, forteller Irene Ahnéll.

Kommentarer til denne saken