Fana Skoleteater fremførte lørdag den første av totalt fjorten forestillinger av det Paris-baserte stykket «Le mord de France». 250 skoleelever har jobbet siden september med å sette sammen stykket som er skrevet av instruktør og tidligere elev Jørgen Stensrud.

FRYKTET STRØMBRUDD

Det var flere elementer som gjorde at det spøkte for premieren.

Stormen «Nina» truet med å ta strømmen i skolebygget, og hadde blant annet blåst et tre over veien bare meter unna gymnaset en liten time før elevene skulle innta scenen.

I tillegg var det oppstått debatt rundt tittelen på stykket av hensyn til terroraksjonen mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Frankrike denne uken.

– Vi lagde dette stykket i høst. Lite visse vi at det grufulle angrepet skulle skje i Frankrike denne uken. Vi håper ingen vil føle seg støtt, sa teatersjef Lars Mæhle.

TALENTFULLE

I «Le Mord de France» møter vi hotelleieren, Jacques, som havner i en personlig krise når hotellet hans blir stengt etter at et lik blir funnet på et av hotellrommene.

Den udugelige detektiven Ponton blir satt på saken sammen med sin innleide reporter, som samler stoff til hans kommende biografi.

Det tar ikke lang tid før gjestene finner ut at det er en morder løs på hotellet, og de begynner å vende seg mot hverandre i frykt for å bli det neste offeret.

Flere av skuespillerne hadde sin debut denne kvelden. De aller sterkeste prestasjonene kom fra detektiv Ponton, spilt av Øyvin Nydal Dahm, og hotelleier Jacques, spilt av Sigurd Solheim.

Nydal, som spiller i sin tredje oppsetning ved teateret, omfavnet karakteren og hadde en naturlig opptreden. Med store bevegelser tok han scenen uten at det gikk på bekostning av de andre.

Solheim, som har planer om å søke seg inn på teaterhøyskolen, hadde en gjennomført, fransk aksent som ble stykkets eneste tydelige bevis på hvor det hele fant sted.

NOSTALGISK

Blant de oppmøtte var tre tidligere elever- og skuespillere ved gymnaset. Malene Krohn, Vibecke Linn Knudsen og Christer Kjørsvik har hatt som tradisjon å komme og se premierene på sin gamle skole i årene etter sin egen avgang.

– Vi koser oss veldig, det er et artig stykke. Dessuten er det nostalgisk å være tilbake, sier Krohn.