– Brann hadde selv garantert for to millioner kroner. Disse har vi foreløpig ikke fått refundert. Vi prøver å finne en løsning med arrangør Rock in Bergen AS. Det mest realistiske er nok at fremtidige konserter skal gi pluss i boken, sier daglig leder Roald Bruun-Hanssen til BA.

BETALTE HONORAR

Kings of Leon skulle være hovedattraksjon på det nye festivalkonseptet Rock in Bergen på Brann stadion i august i fjor. Målet var å selge 25 000 billetter. Etter noen måneder i salg, var det kun gått 3000 billetter.

Regelen i konsertbransjen er at arrangøren må betale inn en viss prosentsum av honoraret når kontrakt inngås. Denne tilfaller bandet hvis konserten av en eller annen grunn blir avlyst, eller at arrangøren ikke klarer å betale inn del to av honoraret.

Da Bergen Live var grønne i dette markedet, måtte de utstede en bankgaranti på 22 millioner kroner for å få underskriften til Rolling Stones i 2005. Som sikkerhet.

Skal man leke i konsertenes førstedivisjon, må reglene følges. Det klarte etter sigende ikke Rock in Bergen.

TO MILLIONER HVER

Enden på visen ble at Kings of Leon trakk seg ut – uten å gi avkall på avtalt honorar. Og de hadde jussen på sin side.

Dermed må Brann og arrangør Rock in Bergen AS, som i praksis er sjefen for Skånevik Bluesfestival, Alf W. Christophersen, dele utgiftene – etter det BA erfarer to millioner kroner hver.

– Vi er ferdig med å slikke våre sår. Men vil selvsagt prøve å tjene inn igjen det tapte med en ny konsert på Stadion. Foreløpig har vi ikke fått napp. Skjer det noe, vil det nok bli i august en gang, sier Christophersen til BA.

Mye tyder på at Rock in Bergen lenge prøvde å få Tom Petty & The Heartbreakers til Stadion i juli, men Petty har nå uansett avlyst alle konsertplaner i Europa til sommeren.

LETER I MARKEDET

Problemet er at det er få tilgjengelige artister som med letthet kan selge 25 000 billetter, som nærmest er en nødvendighet hvis Brann skal satse på konserter.

– Vi er avhengig av hva konsertarrangørene kommer opp med av artister. Foreløpig har vi ikke fått noen konkrete henvendelser. Men Brann er helt klart interessert i flere storkonserter, bekrefter Bruun-Hanssen.

Han peker på konsertene med a-ha i 2010 og Muse i fjor sommer, som begge gikk med overskudd. Muse-konserten ødela deler av gressmatten, men dette ble ordnet opp i henhold med avtalen som var inngått med Bergen Live.

– Matten ble faktisk veldig god. Det var uansett et overskuddsprosjekt, selv om vi ikke helt fikk dekket inn utgiftene med Kings of Leon, sier Bruun-Hanssen.

– EN LÆREPENGE

Han innrømmer at kontraktsinngåelsen med Kings of Leon ble en lærepenge.

– Neste gang skal vi sikre oss bedre, påpekes det.

Dialogen med en arrangør som Bergen Live skal være veldig god, selv om det per dags dato ikke er noe konkret på gang.

– Vi samarbeidet godt med Kurt-konserten på Bergenhus festning 16. mai i fjor. Det samme med Ylvis i år samme dato. Brann spiller vorspielkamp på Stadion. Så kan alle rekke konsert etterpå.

– Brann må ikke ha konserter. Vi må hele tiden ta høyde for at Bergen allerede har en etablert konsertarena på Koengen. Det bør nok skje noe snart om det skal bli konsert hos oss denne sesongen, sier Bruun-Hanssen.

Paul McCartney er en artist det konkret ble jobbet med for et par år siden. Foreløpig er en slik konsert bare på ønskestadiet.

På Koengen er det booket to konserter, Iron Maiden 28. juni og Neil Young & Crazy Horse 1. august.