På nyåret skal Tor Endresen synge og spille legenden John Lennon på Rick's.

– Jeg overhørte to produsenter som nevnte Lennon og show, og sa at den jobben vil jeg ha, forteller Tor Endresen.

– Jeg liker organiske ting i livet, og tror ikke på tilfeldigheter. Jeg tror det var meningen at jeg skulle overhøre den samtalen. John Lennon og The Beatles har betydd så mye for meg. Jeg tror jeg kan si det var starten på alt, erklærer bergensartisten som også har hatt æren av å spille på Lennons hvite flygel i Liverpool.

GRÅT PÅ KONTORET

Tor Endresen laget låten «Vi var The Beatles» om den gang han som femåring fikk «She Loves You» til jul, og den magiske lyden fra Liverpool.

– Det har touchet meg hele livet, helt fra panneluggen kom på plass, sier han smilende.

– John Lennon kom jo fra en havneby, og det er en del ting jeg kan kjenne igjen fra det bergenske kjuaguttlynnet. Musikken snakker for seg selv, den er så kjent over hele kloden. Det Lennon sto for, protesten mot krig og aksjonene sammen med Yoko Ono, som han i ettertid sa kanskje var litt naive, viser at han var en mann som ville bruke det han var blitt som artist til noe godt.

Showet skrevet av John Waters starter med da John Lennon ble drept i 1980, og livet passerer revy.

– Hvor var du da han ble drept?

– Da kjørte jeg bilen min på vei til impresariokontoret i Laksevåg, og passerte Puddefjordsbroen da jeg hørte det på radioen. Da gråt vi på kontoret, sier Tor Endresen og blir stille.

MYE PÅ HJERTET

– Du er en entertainer og har tolket mange artister. Hvordan vil du gjøre din John Lennon troverdig?

– Det er nesten som jeg føler jeg er i familie med de som har vokst opp med The Beatles, begynner Tor Endresen.

– Grunnen til at jeg spurte Tore Nysæther om oversettelse og regi er at jeg har et fantastisk godt forhold til ham som regissør. Jacques Brel-kabareten hans på Logen var fantastisk for meg, og lærte meg så mye. Jeg merker også når jeg jobber med John Lennon-stoffet at det er så mye følelser i det. Musikalsk er det som perler på en snor. Det er godt å være i, synes han.

– Jeg har ikke skuespillerutdannelse, men trenger det heller ikke. Her er en mann som forteller hva han har opplevd og spiller sin musikk.

Tor Endresen synes det er deilig å gjøre denne forestillingen i voksen alder.

– Når du skal avspeile et menneske er det viktig å føle at det har noe på hjertet. John Lennon hadde så uendelig mye på hjertet. Det har jeg óg. Jeg holder på å skrive min første plate på norsk siden 1996. Det samme med Ausekarane, låtene renner ut. Jeg har aldri hatt et så produktivt år før.

– SYNGER SOM GUDER

De fleste kjenner John Lennons historie, Beatles-stjernen, soloartisten og dopmisbrukeren som levde med kunstneren Yoko Ono og ble fredsaktivist. Mannen bak låter som «Imagine» og «Give Peace A Chance».

– Det som er overraskende er hvor sterkt det er å ta imot det han ga. Det er nydelig, det er tragisk. Det trøkket i ham når han markerte sin motstand mot det som var urettferdig, det er nesten som å se Dirty Harry, mener Tor Endresen.

Han har latt håret gro litt for å få både pannelugg og den rette midtskillen. Og har overtalt trommis Helge Nyheim til å gå med parykk under Beatles-låtene i første akt.

– Dette skal bli det mest spektakulære jeg har gjort. Vi holder på å dø av lykke på øving, for det er så gøy. Jeg har det mest fantastiske Beatles-bandet på Vestlandet. De synger som guder alle mann, hevder han. Ifølge trommis og Beatles-tolker Helge Nyheim er Tor Endresen «creme de la creme» som vokalist.

– Det morsomme er at forestillingen ble satt opp i London nå med John Waters himself. Ikke ta flyet til London, ta Bybanen til Rick's, flirer Tor Endresen.