Oddvar Torsheims bikkje kikker inn på Nøsteboden. Roger Iversen og Arne Veidung har bidratt til at et stort trykk av «Hunden til psykologen» er satt opp på gjerdet i Nøstegaten.

– Jeg er veldig glad for det. Du må gjøre litt sånn galskap, sier kunstneren Oddvar Torsheim til BA.

– HÅPER BILISTENE IKKE KJØRER PÅ NOEN

Da Sogn og Fjordane Kunstmuseum i Førde tok giganttrykket av Torsheims bikkje ned fra veggen etter jubileumsutstillingen hans, protesterte 2211 bikkjetilhengere på Facebook. Nøsteboden-eier Roger Iversen og Arne Veidung engasjerte seg.

Mandag kunne ordfører Trude Drevland avduke en ny bikkje fra Torsheims verk «Hunden til psykologen» utenfor Nøsteboden. Dachsen med knute på har fått nytt hjem rett ved veien.

– En sogning som er blitt en kjær innbygger i Førde må flytte til byen, introduserte ordføreren hunden med.

– Nøsteboden blir nå drive-in friluftsgalleri. Her vil 25 000 bilister kjøre forbi hver dag, og jeg håper de kjører forbi og ikke kjører på noen, understreket ordfører Trude Drevland i sin tale.

– Hva synes du om hunden?

– Den er stilig. Kunst i det åpne rom elsker jeg jo, sier Trude Drevland.

Kunstneren Oddvar Torsheim skal også få galleri i Nøstegaten til sommeren.

– Det var Arne Veidungs tanke å få Torsheims bikkje til Bergen, forteller Nøsteboden-eier Roger Iversen.

– Oddvar Torsheim lager fin og humoristisk kunst. Vi har plass i Bergen, både i hjertet og i huset, sier Arne Veidung, som eier flere hus i Nøstegaten.

TANKEN BAK

Kunstneren kvitterte for avdukingen med fyrrig munnspill og sin Beatles-tolkning «Larris tok ein farris». Han laget litografiet «Hunden til psykologen» i 1985.

– Hva var tanken bak?

– Jeg hadde en psykolog, og hver gang katten så henne hoppet den ut fra vinduet i tredje etasje. Jeg var litt snill med henne og laget en hund i stedet for en katt. Men vi trenger psykologer, og de trenger jammen psykologer og, sier Oddvar Torsheim med ettertrykk.