Usigfestivalen feirer Bergens undergrunn over tre dager på Inside og Kvarteret fra torsdag. Nytt av året er at de ikke har booket etablerte artister i tillegg.

– Det er kjempebra. Det er vanskelig nok å komme opp og frem for nye band, sier Marie Kristin Dale i MK's Marvellous Medicine.

Bluesgitaristen og sangeren fra Bergen er en av artistene på Usigfestivalen som det knyttes flest forventninger til. Hun har allerede fått mye omtale, hatt mange spillejobber og er klar for Skånevik Bluesfestival med sitt ett år gamle band.

STJAL BRORENS GITAR

– Hvorfor begynte du å spille gitar?

– Jeg hadde en storebror som spilte gitar. Jeg har alltid vært et konkurransemenneske, og da han sa «dette kommer du aldri til å klare» sa jeg «jo, det skal jeg». Jeg ble bitt av basillen, og stjal gitaren hans, forteller Dale.

– Hvorfor bluesrock?

– Det er veldig nært. Mange av gitarlærerne mine begynte med det. Det har en lav terskel for å være med, og du kan hente frem mye følelser og råskap. Det er veldig ærlig musikk, sårt og nært, mener Marie Kristin Dale.

– Hva er inspirasjonskilden for bandet?

– Det må være Jimi Hendrix og John Mayer. Vi blander det gamle og det nye, sier Dale. MK's Marvellous Medicine planlegger å spille inn sitt debutalbum neste år med Yngve Sætre.

SPOTIFY-SPILLING

Pokal og Violet Hill er to andre spennende lokale band som er i ferd med å ta steget opp av undergrunnen. Pokal har vært Ukas Urørt på NRK P3 og nettopp sluppet singelen «En blomst i hver hånd».

– Vi blir inspirert av å se hvordan det har gått med andre band og artister fra Loddefjord, og vet at det finnes et håp om at vi kan gjøre det like bra som dem. Publikum på konsertene våre er fantastiske og stiller opp for allsang og god stemning, sier vokalist Thomas Iversen Roksvåg.

Bandet som er oppkalt etter ølmerket Pokal holder på med debutalbumet sitt. I mellomtiden har singellåten «For deg tusen ganger til» fått over 460 000 avspillinger på Spotify.

STEMNINGSSKAPERE

Violet Hill fra Askøy har gjort det godt i bandkonkurranser som Emergenza og Eggstockfestivalen før Usigfestivalen. Bandet synes det er fint at undergrunnsfestivalen har såpass tro på up and coming artister at de ikke hyrer inn etablerte navn.

– Nå kan ikke bandene hvile seg på en stor artist som funker som et naturlig trekkplaster for kvelden. Dette ser vi på som positivt, ettersom man så og si aldri får noe servert på gullfat i denne bransjen, mener vokalist Kristian Lerø.

Flere av Violet Hill-medlemmene har musikk i genene gjennom foreldre som spilte i Tomboy.

– Musikalsk er vi veldig fan av U2 og Pink Floyd, og hvordan Kings Of Leon og Coldplay har fornyet popmusikken i nyere tid. Samtidig er vi veldig opptatt av stemninger og atmosfærer. Vi prøver alltid å kapre en stemning eller følelse og la den oppstå på nytt ut av forsterkerne, sier Lerø.

Violet Hill lager musikkvideo til låten «Fantasy», som ble spilt på TV 2 under Sotsji-OL. De har også planer om en EP.

– Vi er for tiden i dialog med forskjellige plateselskap og satser på at ting går i boks i løpet av januar, forteller Kristian Lerø.

Artister som tidligere Bjørn Hellfuck, Torbjørn Alvøen, i Johnny Laidback, tidligere Norgesvinner i Emergenza Cruising Carnival og bergensvinner i Bandwagon, Funky Penguins, spiller også på Usigfestivalen.

Se MK's Marvellous Medicine her

Hør Pokal her

Hør Violet Hill her