«Vennebyen» til Fyllingsdalen

Elfie, Apa og Ted får sin egen teaterforestilling på Fyllingsdalen Teater i november.

Elfie, Apa og Ted får sin egen teaterforestilling på Fyllingsdalen Teater i november. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fyllingsdalen Teater tar TV-suksessen «Vennebyen» til teaterscenen, med verdenspremiere i november.

DEL

– Vi fikk en hyggelig henvendelse fra CreaCon i januar. De hadde fryktelig lyst til å lage en teaterversjon av «Vennebyen», forteller teatersjef Jørn Kvist ved Fyllingsdalen Teater.

– «Vennebyen» har hatt liveopptredener før, men det er jo godt unna en teaterforestilling, mener teatersjefen. Det siste showet fikk en ganske negativ anmeldelse i BA.

– CreaCon ville at vi skulle skrive manus til forestillingen. Vi fikk kunstnerisk frihet. Det er litt tøft at det er et selskap i Bergen som når ut til 185 land. Vi har en gjensidig tillit og respekt, og fant ut at dette kan vi gjøre, forteller Kvist. Han er en av tre som har skrevet manus til oppsetningen, med sin eldste datter som konsulent.

«Vennebyen»-forestillingen med barnas helter Apa fra politiet, Ted fra ambulansen og Elfie fra brannbilen får premiere på Fyllingsdalen Teater i november. Det privatdrevne teatret er kjent som en talentfabrikk i bydelen og i Bergen, senere komikere og skuespillere som Marit Voldsæter, Kjersti Elvik og Lykke Kristine Moen har stått på scenen der.

– UTROLIG FLINKE

– Fyllingsdalen Teater var et naturlig valg for oss. Vi har stor respekt for det arbeidet de har gjort, og synes de er utrolig flinke. Vi har jobbet med planene om en forestilling i flere måneder allerede, sier CreaCon-leder Linda Vabø. Selskapet som står bak Norges største internasjonale TV-suksess har gitt teatret ganske frie tøyler.

– Det er selvfølgelig vi som bestemmer hvordan det blir seende ut. For oss er det en ny måte å samarbeide med eksterne partnere på. Vi har stor tiltro til at de kan klare det, både på manus og regi, understreker CreaCon-lederen. De selger rettighetene til produksjonen til Fyllingsdalen Teater.

– Hvorfor?

– Vi har en forretningsmodell der vi i stor grad baserer oss på eksterne partnere, som produserer alt fra bamser og sparkesykler til sengetøy. Det er en naturlig videreføring av den forretningsmodellen. Det ville vært en utfordring å håndtere etterspørselen etter «Vennebyen»-produkter selv over hele landet, da måtte vi hatt flere ansatte, påpeker Linda Vabø. Produksjonsselskapet CreaCon planlegger også en spillefilm om Apa.

– ÅPNING FOR UTVIDET SAMARBEID

– Hvilket potensial ser Fyllingsdalen Teater i «Vennebyen»-forestillingen?

– Timingen var fin, for vi hadde tenkt å legge bort «En juleforestilling» i år, sier teatersjef Jørn Kvist.

– Først og fremst får vi samarbeide med et selskap som har en del nettverk og kontakter. Vi kjøper rettighetene til produksjonen, så nå er det vår forestilling. Vi har også snakket om muligheten for en samproduksjon, det er en åpning for å utvide samarbeidet. Det er veldig morsomt å jobbe med mennesker som synes det er moro å tenke stort, synes teatersjef Kvist.

Artikkeltags