Klima er et brennhett tema for tiden. Brennhett er kanskje et smertefullt treffende ord, i og med at kloden vår ifølge de mest dystre spådommene «brenner opp». Mange av oss prøver så godt vi kan å resirkulere, spise veggispølser, kjøre kollektivt og fly mindre. Men det virker som vi står og ser på et hus i full fyr og spruter på det med en vannpistol.

Glem flyskam og kjøttreduksjon. Vi må snakke om motebransjen!

Du vet, de som produserer alt rælet vi bestiller hjem fra det store internettet, pakket i plastposer og pappesker av små underbetalte barnehender (og underbetalte voksne hender) og sendt med båt, lastebil og fly hjem til deg. Fordi vi må ha det. Men må vi det? Tonn på tonn med tekstiler, plast, vesker, solbriller, sko og annet dritt – unnskyld uttrykket.

I verdens rikeste land kjøper og kaster vi over en lav sko, mens det ligger posevis med ubrukte klær, vesker og sko i skap og skuffer hjemme hos hvermannsen. Jepp, her hos meg og. Hvem er det vi prøver å imponere?

Illustrert vitenskap sin liste over hvem som avgir mest co₂, kommer strømproduksjon på en førsteplass og industri og fabrikker på en fjerdeplass. Flyindustrien kommer på en femteplass. Nummer seks på listen er skipsfrakt. På plass nummer åtte finner vi avfallshåndtering.

Les også

Det vi mennesker har rotet til, kan vi heldigvis rydde opp i også

Klærne vi kjøper er innom alle de nevnte punktene før den havner i skapet vårt. I mellomtiden sitter de store motehusene på luksusyachtene sine og gnir seg i hendene, mens de nipper til drinken sin og grønnvasker klærne de selger for å få fred. For bransjen er jo ikke dum. De er opptatt av å fremstå miljøbevisst. Noen har for eksempel en egen bærekraftssjef og reklamerer for tre for to tilbud, side om side med påstander om miljøbevisst produksjon.

Hvert sekund blir en lastebil med klær kastet på dyngen eller brent. Er det ikke kvalmt?

«At klesindustrien er en miljøversting er ingen nyhet. Det har også bransjen selv vært klar over i flere tiår. Likevel ser vi ingen endringer som faktisk monner. At kjedene donerer klær, har panteordning i butikkene og andre tilsynelatende grønne initiativ blir bare grønnvasking om ikke bransjen tar tak i det grunnleggende problemet: at de produserer altfor mye klær», sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Les også

Det kan ikkje vere billegare å kjøpe nytt enn å reparere

Men grunnen til at det produseres for mye klær er jo deg og meg, forbrukeren. Forbrukeren har egentlig all makt. Vi må bare få en ryggrad og bruke stemmen vår. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg er en del av problemet. En passasjer på den løpske karusellen. Men jeg er kvalm og vil av!

Kloden skriker etter hjelp, og her løper vi rundt som en gjeng hodeløse høns omgitt av masse falskt dritt, stygge vesker med rett logo, plastplagg og nips og naps. Snart er jakken du betalte en halv månedslønn for helt ute av moten. Altså, det fins mennesker der ute som går rundt med vesker som ligner på IKEA-posene fordi noen har sagt at det er kult.

Vi forbrukere kan ta frem de store vannkanonene og få litt mer kontroll på «flammene». Si nei takk til dårlig kvalitet, og si ja takk til kloden. Lag din egen mote. Kjøp mindre klær, og bruk det du har.

Les også

– Velger du nattoget må du nærmest ha et ønske om å gi pengene dine til Vy i pur togglede

De store kjedene tjener fett på at vi bytter ut garderoben flere ganger hvert år for å henge med på trendene. Ikke la de tjene seg rike på at vi ødelegger kloden vår. Ikke gi pengene dine til noen få mennesker som har bestemt hva som er sesongens nye must have. Det fins ingen must haves! Hvis det er noe som burde være et must have så er det frisk luft, rene hav og en frisk klode.

Vi kan gjøre så mye ved å være litt mindre snobbete og opptatt av image. Før du kjøper, kanskje du kan ha byttekveld med venner, kjøpe brukt og reparere ting som er ødelagt? Må du ha noe, går for kvalitet istedenfor kvantitet. Velg produkter som er mer bærekraftige. Og sist men ikke minst, bruk stemmen din som forbruker til å velge vekk de produsentene som ikke er sitt ansvar bevisst.

Les også

Vi er et større problem for hjorten enn hjorten er for oss

Uten oss blir klesgigantene nødt til å sette ned produksjonsnivået. De er ingenting uten oss. La dem holde på. Så kan vi sitte på en fjelltopp i fjorårets turtøy og være utrendy, men fri.

Jeg er ferdig med å være en klimaversting! Er du?