Jeg møtte «Siri» som frivillig i Familiestøtten. Siri har to barn og en 62 prosent stilling. Hun tar alle ekstravakter hun kan få. Hun har litt for mye gjeld etter en skilsmisse og nå øker renten. Hun forteller at hun setter av 500 kroner i uken til mat, totalt 2000 kroner i måneden.

Hvilken næringsrik mat får man for det? Hva med lørdagskosen? «Heldigvis liker han tomatsuppe» prøver hun tappert å si. Da vi inviterte til «Halloi» (en fest for barnefamilier), så jeg øynene hennes ble våte. Barna hadde ikke opplevd å gå på kino ennå.

Siri kunne vært sin egen lykkes smed. Hun kunne tatt seg en høyere utdanning, latt være å skille seg, eller tatt på seg enda en ekstra jobb. Livet blir ikke slik som vi planlegger det, noen ganger skjer det ting og da mener jeg at vi ikke skal stå alene.

Regjeringen Støre skulle jo løfte «vanlige folk». Det motsatte har skjedd. De sparer på barnetrygden, stoppet det nasjonale aktivitetskortet og folk må betale eiendomsskatten uansett primærbolig, størrelse og inntekt.

Jeg trodde vanlige arbeidstakere og barnefamilier skulle prioriteres, men der tok jeg feil. Hvem prioriterer de egentlig?

Når ikke staten stiller opp, blir ansvaret skjøvet over på frivillige organisasjoner, bedrifter og enkeltmennesker som ser nøden og vil hjelpe.

Bare siden i sommer har de vonde meldingene om hjelp tredoblet seg hos Familiestøtten: «Jeg må spørre om hjelp en gang til. Beklager at jeg bryr dere midt på natten, men jeg får ikke sove. Barnebidraget denne måneden ble 2200 kroner og ikke 4800 kroner, som det pleier. Det går ikke rundt. Kunne jeg fått en ny matlevering?»

Det er også store mørketall for de som ikke vet hvor de kan be om hjelp. Da BA skrev om Familiestøtten, måtte vi hive oss rundt og ordne 15 ekstra leveringer samme dag!

Alle i Familiestøtten er frivillige, uten lønn. Vi hjelper fordi vi ikke vil se medmennesker ha det vondt. Retningen Norge beveger seg i, er ikke det samfunnet vi vil ha. Vi går feil vei.

Hvem mener du har ansvaret?

Les også

Den tunge jakten etter mat