Har Den Nationale Scene Bergens beste fasade? Eller kjenner du noen med et hus som har en spesiell eller annerledes fasade?

BA børster støvet av den gjeve Fasadeprisen, og vi trenger innspill fra våre lesere.

Fasadeprisen ble opprettet og delt ut av Det nyttige selskap fra 1993 til 2004.

Fem år senere, i 2009, tok BA over stafettpinnen. Det året var det husrekken 5-15 på Klosteret som stakk av med prisen.

BA delte ut prisen frem til 2013, og nå, ni år senere, deles den ut på nytt.

– God arkitektur skaper en bedre by, og derfor er vi glade for å gjenopplive Fasadeprisen i BA. Med dette håper vi å gi oppmerksomhet til dem som bidrar til å gjøre Bergen til en by som er fin å bo i og besøke, og samtidig vekke en bred diskusjon om byggene vi omgir oss med, forteller konstituert sjefredaktør i BA, Rune Ulvik.

Nye tilskudd i bybildet

Selv i en tradisjonsrik by som Bergen skjer det stadig endringer i bybildet, og flere nye bygg har dukket opp.

Både offentlige og private.

Hva som er en bra fasade er selvsagt subjektivt, det én synes er bra, kan andre mislike. Derfor får BA hjelp av en fagjury som vil vurdere nominasjonene.

I år består juryen av Emma Nilsson, rektor ved Bergen arkitekthøyskole, Ragnvald Winjum, partner i HLM arkitekter, Nikolina Søgnen, nestleder i Bergen arkitektforening, og Arvid Bjerkestrand, partner i En til en arkitekter.

Hva er så våre fire eksperter på jakt etter?

– Det jeg ser etter i en fasade er at det er god sammenheng mellom fasaden og det som er bak denne, og at det er sammenheng med omgivelsene. At det er noe nytt, men som samtidig tar tak i det som er ved siden av fasaden, forteller Winjum.

– Må gi noe til gaterommet

At fasaden gir et innblikk i hva bygget rommer, er også Bjerkestrand opptatt av.

– Jeg synes det er viktig å se på komposisjonen i fasaden, at man kan lese de aktivitetene som skjer bak fasaden ut i fra det som fasaden viser.

Søgnen ser etter materialer som tiltrekker oss.

– Jeg synes det er viktig at fasaden har noe med kroppen din å gjøre, at det er elementer eller materialer som du får lyst å ta på og at du i din skala hører hjemme ved den fasaden, sier hun.

Den relativt ferske rektoren på Arkitekthøyskolen mener gode fasader gir noe til byrommet.

– Jeg ser på fasader som et slags grensesnitt mellom bygningen og byrommet, og det er viktig at en fasade både tar hånd om det som er innenfor, men også gir noe til gaterommet, sier Nilsson.

Alle kan nominere det de mener er den beste fasaden, både i og utenfor Bergen! Kanskje finnes det en spennende fasade i Øygarden eller på Osterøy som kan utkonkurrere sentrum?

SLIK NOMINERER DU:

Vi vil gjerne at du skal nominere de byggene du synes fortjener å vinne årets fasadepris. Det gjør du ved å fylle ut skjemaet under, eller du kan sende en mail til fasade@ba.no.

Det er fint hvis du i tillegg til en kort begrunnelse, sender med et bilde av bygget du nominerer.

Når nominasjonsfristen er utløpt, inviteres BA-leserne til avstemming på BA.no. Kandidatene som får flest leserstemmer går til en finalerunde, der kandidatene vurderes av juryen.

Nytt av i år er at vi også deler ut pris til den fasaden våre lesere foretrekker. Dermed er det avgjørende at våre lesere engasjerer seg fra start til slutt, og nettopp din nominasjon kan stikke av med seieren!