Det er en internasjonal liten forsamling som har stilt seg opp ved Den blå steinen fredag klokken 1200.
De kommer fra Østerrike, Sverige, Serbia, Kina – og Norge.
Slik har de stått hver fredag siden tidlig i høst.
Her lever ånden videre etter Greta Thunbergs ikoniske skolestreik som startet i 2018.
De ukentlige skolestreikene vokste til en global bevegelse som kjempet for å få politikerne til å gjøre mer for å stoppe klimaendringene.
Fanene høyt hevet
Fire og et halvt år senere er det ni personer som holder fanene hevet på Torgallmenningen. Tre skal være gått litt tidlig, så det var totalt tolv som møtte opp.
Av disse kommer to fra søsterorganisasjonen «Besteforeldrenes klimaorganisasjon».
Det er omtrent dette antallet de har ligget på de siste fredagene.
«Fridays for Future Bergen» ble gjenoppstartet høsten 2022 av utvekslingsstudenter i Bergen. Jan Erik Sloper og Vegard Holtås er de eneste bergenserne som har sluttet seg til demonstrantene denne fredagen.
– Det er veldig få norske, det må det være lov å påpeke. Jeg tror ikke nordmenn er like flinke på streik, og ikke like bevisste på den krisen vi står i, sier Sloper, som er styremedlem i Fridays for Future Bergen.
– Det er skuffende at ikke flere nordmenn blir med. Det er nok en utfordring å krysse broen mellom norske og internasjonale studenter. Vi må bare oppfordre alle til å mobilisere kontaktene sine og spre ordet, sier Vegard Holtås.
Les også: Demonstrasjonen ble en skuffelse: – Kun elleve personer. Helt hårreisende
Drar fra jobb for å streike
Sloper er til daglig i full jobb i IT-selskapet Asistobe AS. Hver fredag drar han fra jobb for å demonstrere i en time på Torgallmenningen.
– Jeg er privilegert som har en jobb der det går an å gjøre det, og har respekt for at ikke alle har den samme muligheten. Men samtidig skulle jeg ønske at litt flere i min bransje av og til, for eksempel en gang i måneden, blokket en litt lang lunsj og ble med. Jeg er her fordi det er en av de små tingene jeg kan gjøre for å skape bevissthet om klimasaken, sier han.
Foreningen har blant annet arrangert «die-in» (en protest hvor deltakerne simulerer å være død) på Media City Bergen med mål om å få opp bevisstheten rundt medias rolle i klimakrisen.
– Jo mer jeg lærer om klimakrisen, jo mer bevisst er jeg på at det er veldig, veldig ille. Jeg føler jeg må gjøre noe, og dette er en av de små tingene jeg kan gjøre for å skape bevissthet om dette. Jeg kan ikke gå på jobb og late som ingenting, sier han.
3. mars arrangeres en global klimastreik, og Sloper håper flere vil møte opp for å demonstrere da.
– Vi jobber mye med rekruttering, både på sosiale medier og med velkomstarrangementer, så vi håper at det vi nå har startet opp vil vokse seg større, sier Sloper.