Gå til sidens hovedinnhold

Hyller Hollendergaten

Artikkelen er over 2 år gammel

Først da Tom Waits hadde godkjent Helge Jordals oversettelse av «In The Neighbourhood», kunne han og Brødrene Iversens orkester spille inn musikkvideoen «Her i gaten vår».

Neste torsdag arrangerer de gatefest i Hollendergaten i forbindelse med slippet av «Her i gaten vår», med snorklipping av ordføreren, pølser til alle og musikkvideo på storskjerm.

– Håper kommunen lar oss få sette opp beskyttelse mot vær og vind, sier Helge Fredheim, eier av Dyvekes vinkjeller og trommis i Brødrene Iversens orkester.

De kan jo høre med en av statistene i videoen: Ordfører Marte Mjøs Persen satt tilfeldigvis utenfor Godt brød da innspillingen pågikk, og hun stilte sporty opp da teamet spurte om hun ville være med.

Et tilfeldig kunstverk

Historien om både «Her i gaten vår» og Brødrene Iversens orkester begynner egentlig for lenge siden. For å ta sangen først:

– Jeg ble spurt om å gjøre en opptreden for Frelsesarmeen for en del år siden. Det kunne jeg ikke si nei til, begynner Helge Jordal. Dermed satt han seg ned for å oversette Tom Waits' «In the Neighbourhood».

– Jeg prøvde å tenke på hvordan han ville ha skrevet den på bergensk. Nå lever sangen sitt eget liv. Her i gaten er den blitt en slags nasjonalsang. Du kan kalle det art by accident, sier Helge Jordal til BA.

En belastet gate

Vi sitter på Frille i Hollendergaten. En belastet gate gjennom historien, som mange unngår også i dag. I kjelleren der vi sitter, på Dyvekes, skal Gjest Bårdsen ha drukket seg ihjel i 1849. Rett over gaten skal det ha vært horehus i sin tid. Denne ettermiddagen er gaten rolig. En gjeng rusmisbrukere har et fredelig treff på gatehjørnet.

– Sangen beskriver byens mangfold på godt og vondt, sier gitarist Bjarte Aasmul.

Han forteller at plateselskapet deres, Grappa, jobbet i flere måneder for at oversettelsen skulle nå frem til Tom Waits for en godkjenning.

– Vi måtte oversette Helge sin tekst til engelsk, ord for ord. Plutselig hadde godkjenningen gått gjennom, sier Aasmul. Så vidt de vet, var det Waits selv som ga endelig klarsignal.

Videoinnspilling

Dermed ble det videoinnspilling i Hollendergaten. «Her i gaten vår» er innspilt i én tagning, regissert av Christer Steffensen.

Se den her:

I løpet av året skal et nytt album være klart. Det skal gjenspeile stemningen som er på viseklubben på Dyvekes hver torsdag, anført av Christian Øvreaas, Geir Rognø, Helge Fredheim, Bjarte Aasmul og Dagfinn Iversen i Brødrene Iversens orkester.

– Det er en varm og upretensiøs stemning, med så mye musikkglede, sier Jordal. Han har vært gjest med bandet flere ganger. Andre artister, som Elisabeth Andreassen, Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg og Tor Endresen har også stukket innom.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Flytter ut i gaten

Og på varme sommerkvelder flytter de like godt hele viseklubben ut i gaten.

– Minimumskravet er at det er opplett og minst 15 grader, sier Christian Øvreaas.

– Med tanke på at dette er en belastet gate, dere er ikke redd for utstyret?

– Jeg ble faktisk frastjålet en gitar en gang. Og så stjal noen en koffert under videoinnspillingen, forteller Bjarte Aasmul.

– Og så var det noen som prøvde å angripe meg en gang, sier bassist Geir Rognø.

– Med en hammer, supplerer Dagfinn Iversen, og legger til:

– Det var sikkert for å få slutt på en bassolo, fleiper han og får gjengen til å le.

Hyller Bergen sentrum

Neste torsdag blir det gatefest uansett vær, temperatur og andre eventualiteter, når orkesteret feirer premieren på sin hyllest til Bergen sentrum.

– Var det ikke snakk om noe pyro og, spør en i orkesteret og nikker ut mot den tette trehusbebyggelsen.

– Og etterpå kan vi omdøpe sangen til «Der var gaten vår», sier Helge Jordal og får resten av gjengen til å brøle av latter.

Kommentarer til denne saken