Eiendomsmegler Alexander Olsen forsøkte i fjor å selge en hytte på Tysnes, men uten hell. I år trengte han ikke engang å legge hytten ut for salg på nytt – kjøperen kontaktet ham!

– Jeg tok hytten av markedet i november og planla å prøve igjen i påskeferien. I mars fikk jeg henvendelse fra en kjøper som hadde lagret annonsen. Han lurte på om hytten fortsatt var til salgs. Og kjøpte den usett, forteller Olsen.

Han jobber på Os-kontoret til Eiendomsmegler Vest (EMV).

Utviklingen innen hyttemarkedet i bergensregionen går én vei akkurat nå, viser ferske salgstall.

Selges i rekordfart

– Omsetningshastigheten er cirka tre ganger så rask som på samme tid i fjor (mai og juni 2020), bekrefter regionleder Fredrik Giske-Nesslin.

Det er på senvåren i år solgt 139 fritidsboliger i Vestland fylke, mot 109 i fjor (+27 prosent).

  • EMV anslår at kvadratmeterprisen for fritidsbolig i mai og halve juni i år ligger 12-13 prosent høyere enn samme tid i fjor.

  • Gjennomsnittshytten, både på fjellet og ved sjøen, er 140.000 kroner dyrere enn på samme tid i fjor.
  • Over 50 prosent av fritidsboligene selges over prisantydning.

– Etterspørselen i markedet har aldri vært større enn det siste året. En interessant utvikling vi ser i hyttemarkedet er at yngre folk ønsker å bli hytteeiere, sier Tone Krange som er hyttesjef i DNB Eiendom.

Vi opplever at det ikke er nok hytter til å dekke etterspørselen.

Fredrik Giske-Nesslin, regionleder

Derfor vil folk ha hytte

– Det mest spesielle akkurat nå er tempoet fritidsboligene selges i. Vi opplever at det ikke er nok hytter til å dekke etterspørselen. For områdene Askøy, Øygarden, Bjørnafjorden og Nordhordland, sier Giske-Nesslin til BA.

Eiendomsmegler Vest trekker frem følgende årsaker til hytteboomen:

  • Lave renter.
  • Høyere egenkapital i egen bolig.
  • Flere planlegger norgesferie.
  • Fokuset på fritid har økt under pandemien.

Til tross for en viss lemping av smittevernstiltakene venter bransjen fortsatt vekst i hyttemarkedet fremover.

– Vår vurdering er at koronapandemien har gitt endret etterspørsel både i boligmarkedet og fritidsboligmarkedet. Fleksibelt arbeidssted for mange og økt bruk av hjemme- og hyttekontor har gjort eget hjem og hytte viktigere, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Stadig flere av våre kunder ser verdien av å ha en stue nummer to. De har merket at det blir trangt å ha hjemmekontor samtidig som man har barn på hjemmeskole, og ønsker et fristed i grei avstand fra hjemmet, sier administrerende direktør Veslemøy Tvedt Fredriksen i EMV.

Alt blir solgt

Samtlige hytter som megler Alexander Olsen har lagt ut for salg i 2021 har blitt solgt. Samtlige har hatt et tosifret antall interessenter.

Hytten han solgte på Tysnes ligger på en holme ved fjorden. Den har kun adkomst via sjøveien. Med på kjøpet fulgte båtplass og bilparkering på land. Prisantydningen var 3,2 millioner, salgssummen ble 3,1.

– For tre-fire år siden skulle alle ha hytte på øy. Nå spør mange etter bilvei helt frem. Utsikt, solforhold og strandlinje går igjen på ønskelisten til kjøperne. Mange forteller at de trenger et alternativt, trygt sted å feriere nå som de ikke kan reise utenlands. Ingen har lyst til å sitte hjemme i ferien, sier megleren til BA.