Bergensordfører Marte Mjøs Persen er én av dem som i lang tid har fulgt utviklingen nordøst i England.

– Jeg forstår at situasjonen for folk i Newcastle og omegn er ganske fortvilende akkurat nå. De har høye smittetall, mange er syke og de har langt flere restriksjoner på hvordan leve livene sine enn det vi har.

Og ingen skal være i tvil om at vår ordfører går i bresjen for at det også i år blir sendt et 17 meter høyt grantre til vår vennskapsby på andre siden av Nordsjøen.

– Jeg er veldig glad for at vi også i år, på tross av at covid-19 er en global pandemi, får til å sende juletre til Newcastle.

Og hun legger ikke skjul på skuffelsen over at hun selv ikke får anledning å dra over for å være til stede, når lysene på treet tennes.

– Dette ville vært mitt sjette besøk i Newcastle under lystenningen, men dessverre, i år kan jeg ikke dra over.

Men hun har likevel løsningen klar.

– Vi tenker å få til en seremoni med videooverføring, sånn at vi likevel får delta sammen med våre venner i Newcastle.

Ordfører Marte Mjøs Persen understreker at juletreet bla. er en gave fra Bergen by til Newcastle by, og at det representerer en takk for det Storbritannia gjorde for oss under og etter andre verdenskrig.

– Å gi en juleglede tilbake år etter år, er en veldig fin måte å vise takknemlighet på, og vise det vennskapet vi har med innbyggerne på andre siden Nordsjøen. I år er dette ekstra viktig!

Denne høsten er det for øvrig 71 år siden det første treet ble sendt over havet.

«Under krigen var vi mer samlet enn noen gang før. Vi var allierte i en felles kamp for frihet som ingen av våre folk ville være foruten».

Dette var den norske konsulen i Newcastle, Paul Wisness, sine ord i talen 19. desember 1949. Den dagen ble lysene på det første treet fra Bergen tent.

Også i år er det Bymiljøetaten som har kastet seg inn i jakten på det perfekte tre, og igjen har man hentet inn den fremste eksperten på dette feltet.

Har du et forslag?

Tidligere skogforvalter i Bergen kommune, Harald Bratseth, har i snart 25 år funnet trær til Newcastle og Torgallmenningen.

– For å si det sånn; jeg har noen kandidater, er den litt hemmelighetsfulle meldingen.

Men om noen har tips om et tre på over 17 meter – og som er greit å hente ut med kranbil, så send et bilde og litt tekst til e-post bymiljoetaten@bergen.kommune.no.

19. november skal treet være fremme i Newcastle.