I forrige uke skrev Utdanningsforbundet i Bergen et brev til byrådet i Bergen og ba dem om å vaksineprioritere lærerne i skoler og barnehager.

Trond Egil Hansen fortalte da at man er kommet såpass langt i vaksineprogrammet at dose to ikke er langt unna for de fleste.

– Det er ikke mye smitte blant barna ennå, så det er lite å oppnå ved å endre på vaksinasjonsprogrammet, sa Hansen i forrige uke.

Nå snur byrådet og gir lærerne to dager i neste uke på Sentralbadet for å kunne få dose nummer to av koronavaksinen.

Drop-in

Byrådet har nemlig bestemt at ansatte i barnehager og skoler og videregående-nivå, som ikke er fullvaksinerte, skal få sprøytestikket så raskt som mulig. Dette vil bli organisert som et drop-in-tilbud i to dager kommende uke.

Tilbudet gis til både offentlig- og privateide skoler og barnehager.

– Bra, men lovlig sent å komme nå

– Dette er jo kjempebra, at byrådet nå prioriterer oss i skoler og barnehager, sier nestleder i Utdanningsforbundet i Bergen, Eirik Lilleheil.

Han synes likevel at det nesten er ubegripelig at det kommer først nå.

– Regjeringen skal først og fremst ha skylden for det. De kom altfor sent på banen. Slik situasjonen er i Bergen nå, så er vi glade for byrådets beslutning, sier Lilleheil.

Det kan bli gult nivå på skolene ved skolestart i neste uke om ikke smittesituasjonen endrer seg. Er lærerne forberedt på det?

– Ja, skolene har gode rutiner på å drive på gult nivå. De er klare for det, og kommer det i dag, så har vi noen dager på oss, i motsetning til tidligere, sier Lilleheil.

Han refererer til at endringer i skolenivåene har kommet lovlig sent tidligere i pandemien.

– Da måtte vi snu om på mye på søndagen. Får vi meldingen nå, har vi bedre tid, sier Eirik Lilleheil.

Men foreløpig ser det ut til at skolene kan satse på en grønn skolestart.

Endrer ikke på grønt nivå

– Det har vært viktig for byrådet å kunne starte skolene på grønt nivå, så derfor har vi prioritert å gi andre dose til ansatte i skoler og barnehager, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) til BA.

Hun skryter av de ansatte i vaksineprogrammet som har jobbet iherdig for å finne løsninger slik at en kan prioritere denne yrkesgruppen.

– Vi vil imøtekomme en mest mulig normal oppstart i neste uke, og derfor er jeg veldig fornøyd med å få til et slikt tilbud.

Planen er å åpne dørene for lærerne torsdag og lørdag i Sentralbadet. Kommunen har satt av rundt 2700 doser til dette formålet.

– Jeg tviler på at vi trenger så mange doser for å dekke behovet, men det er viktig at alle får tilbudet, sier Husa.

Byråd for barnehage, skoler og idrett, Endre Tvinnereim (Ap) har et stort ønske før skolestart førstkommende mandag:

– Sørge for at barn og unge får en trygg og god hverdag når skolene starter opp igjen.

– Så da er planen å holde skolene på grønt nivå til skolestart?

– Ja, Planen er at vi opprettholder grønt nivå, og da er dette et tiltak for å få det til, sier Beate Husa.