I helgen arrangeres allround- og sprint-NM på skøyter i Stavanger. Der blir osingen å se på banen, forhåpentligvis i mye bedre form enn han var å se før jul. Da var formen så svak at Pedersen måtte ta en pause fra trening og konkurranse.

Etter et lengre treningsopphold, som har blitt brukt til både Gran Canaria-tur og en lang juleferie, skal 30-åringen nå teste formen på isen. Her ligger også ekstra spenning i luften knyttet til uttaket til verdenscupen i Polen i februar.

– Jeg har hatt mye tid med familien. Det satte jeg stor pris på. Å kombinere rolig trening og familietid, det redder jo humøret også, forteller han.

2024 blir den siste sesongen

OL-mesteren var klar på at han før jul var langt unna det nivået han ønsket. Løsningen på dette var å endre på alt.

– Det nye er at jeg først og fremst ikke har gått løp i denne perioden. Jeg har trent mer grunntrening for å få kroppen i balanse. Jeg måtte bare stoppe opp og finne formen på nytt.

Skøytestjernen har gått verdenscupen 14 sesonger, og vet at hans siste sesong ligger rett rundt hjørnet.

– Etter 2021/22-sesongen fant jeg ut at jeg måtte gjøre noen endringer. Både fordi kroppen sa stopp, men også for å holde motivasjonen oppe. Jeg har vært i gamet lenge, og vet at 2024 blir min siste sesong, og da må jeg orke å trene frem til det også, forklarer han.

Kan bli tøft å holde tritt med resten av landslaget

I løpet av helgen forventer han ingen grensesprengende resultater.

– Nå er det lenge siden jeg har gått et løp sist, så jeg har ikke så store forhåpninger til helgen. Det blir for å teste formen, og å vise at jeg kan bli tatt ut verdenscupen i Polen i februar, spår han.

Sist Pedersen konkurrerte var i verdenscupen i fjor, og da gikk det ikke slik han skulle ønske.

– Jeg merket at jeg bare ble dårligere og dårligere for hvert løp, så det vil jeg helst unngå nå. Det viktigste til helgen er å kjenne etter om kroppen kan presse seg.

Selv uten Pedersen har Norges landslagsutøvere på skøyter gått inn til gode resultater. Det kan gi ham hard konkurranse.

– Ja, absolutt. De har vist et veldig høyt nivå på alle distanser, også de som jeg liker å gå. Så det blir nok tøft, ler Pedersen.

Ikke et lukrativt yrke

Å være skøyteløper har vist seg å være et lite lukrativt yrke, kunne NRK avsløre tidligere denne måneden.

I verdenscupen ligger pengepremiene på i underkant av hundre tusen for de mannlige skøyteløperne, noe som er langt mindre enn andre vinteridretter som langrenn og skiskyting.

Pedersen forklarer at han er skuffet, men ikke overrasket over disse avsløringene. Han har selv merket at gode resultater ikke har gitt ham store summer på bankkontoen.

– Det er først og fremst synd for idretten. Når man er toppidrettsutøver kan man ikke jobbe en vanlig jobb ved siden av, og da går det ut over idretten. Det er utrolig synd, og jeg har merket det selv, forteller Pedersen.

Likevel understreker skøytestjernen at det ikke er landslagets skyld.

– Det er ikke noe landslagene eller Olympiatoppen kan gjøre noe med. Det er skøyteforbundet som må presse på for å få opp premiepotten. Det har stått stille hele tiden mens jeg har holdt på, avslutter han.