Vi må aldri tillate at kampresultatet blir så viktig at det går ut over helhetsopplevelsen

Jeg vil oppfordre alle til å slutte opp om tilbud og aktiviteter i klubbregi og innenfor idrettens egne organer, skriver lederen i NFF Hordaland. ARKIVFOTO: BA

Jeg vil oppfordre alle til å slutte opp om tilbud og aktiviteter i klubbregi og innenfor idrettens egne organer, skriver lederen i NFF Hordaland. ARKIVFOTO: BA Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Barne- og ungdomsfotballen skal bli en folkefest også i år. Men vi må passe oss for aktører som kan svekke og utvanne klubbenes unike posisjon.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære fotballvenner. Fotballen ruller for mange hele året – heldigvis. I Norge er toppfotballen allerede godt i gang med sesongen og innen utgangen av april vil alle våre unike fotballspillere være i gang med sine kamper.

NFFs visjon er fotballglede, muligheter og utfordringer for alle, og våre grunnverdier er trygghet, glede, respekt, likeverd og folkelighet. Trenings- og kamptilbudet i klubbregi er den grunnleggende aktiviteten som ivaretar dette for den viktige målgruppen barn og ungdom. Vi ønsker, og jobber for, at barnefotballen preges av trygge sosiale rammer, fair play og gode mestringsopplevelser. Dette oppnås gjennom at spilleren blir sett av de voksne rundt laget og at aktiviteten på banen er forankret i NFFs nasjonale skoleringsplaner.

Ungdomsfotballen skal preges av et tilpasset trenings- og kamptilbud, fair play, medbestemmelse og involvering i fotballhverdagen for spillerne. Klubbene våre er navet i all aktivitet, og er fundamentert på frivillighet og stor grad av foreldreinvolvering. Dette er viktige og urokkelige elementer i norsk fotball og norsk idrett for øvrig.

Vi jobber kontinuerlig og målbevisst for å etablere et bredt spekter av tilbud og tiltak som legger til rette for at klubbene og de ansvarlige i barne- og ungdomsfotballen kan tilegne seg relevant og hensiktsmessig kompetanse. NFF kvalitetsklubb, Grasrottreneren, Treningsøkta.no, NFF Landslagsskolen og et stadig større utvalg av utdannings- og utviklingstilbud er gode eksempler på dette, og det er gledelig å konstatere at stadig flere klubber og deres frivillige benytter seg av disse. Gjennom dette sikrer vi i fellesskap at kvaliteten i aktiviteten blir enda bedre.

Private, og dermed kommersielle, aktører ønsker å utnytte fotballens popularitet og omfang til egen vinning.

Aktiviteten og tilbudene i krets og klubber utfordres i økende grad av alternative tilbud fra aktører utenfor idrettens og fotballens fellesskap. Private, og dermed kommersielle, aktører ønsker å utnytte fotballens popularitet og omfang til egen vinning. NFF anerkjenner ikke slike aktører, og benytter anledningen til å advare på det sterkeste mot en slik dreining.

Dersom man stimulerer aktører som opererer utenfor idretten, vil det over tid kunne svekke og utvanne vår unike og verdifulle posisjon. Jeg oppfordrer derfor alle til å slutte fullt opp om tilbud og aktiviteter i klubbregi, og innenfor idrettens egne organer, fremfor å la seg friste av alternative og kortsiktige tilbud.

(Fortsetter under bildet)

Knut Berge, daglig leder i NFF Hordaland.

Knut Berge, daglig leder i NFF Hordaland. Foto:

Enkelte tar med jevne mellomrom til orde for at vi må toppe lag og selektere spillere i ung alder. Motiveringen bak dette er sannsynligvis en misforstått ambisjon om at det skal gi utvikling. Jeg advarer sterkt mot en slik tenkning og kan slå fast at NFF fraråder en slik praksis. Det er ingen erfaringer som tilsier at tidlig topping og resultatfokus gir resultater på sikt, verken for enkeltindivider, lag eller klubb – snarere tvert imot.

Aktiviteten i barne- og ungdomsfotballen skal gi så mange barn og unge som mulig et fotballtilbud og en fotballopplevelse preget av trygghet, trivsel, utfordringer og mestring, og utøverne skal oppleve klubbmiljøene som sosiale og trygge. Dette skal gjennomsyre både trening og kampsituasjon og vi må aldri tillate at kampresultatet blir så viktig at det går ut over helhetsopplevelsen.

Fair play handler om respekt og toleranse i enhver sammenheng. Jeg håper og tror fair play vil prege årets sesong og ser frem til at alle, både på og rundt banene, engasjerer seg i kamp og trening med et positivt og konstruktivt utgangspunkt.

Engasjement og følelser er viktige faktorer bak fotballens enorme omfang og popularitet, men jeg benytter anledningen til å minne om at dette ikke rettferdiggjør aggressiv uakseptabel fremferd og språkbruk hvis noe går deg og laget ditt imot. Bruk alltid engasjementet ditt positivt overfor eget lag og det du kan gjøre noe med fremfor å la det gå ut over andre, etter det du kanskje oppfatter som en dårlig dommeravgjørelse eller en mislykket pasning.

Mange av dere som leser dette bidrar til at barne- og ungdomsfotballen blir en folkefest også i 2019, og vi håper alle får mange gode fotballopplevelser på og rundt de mange banene i Hordaland. Tilhørighet til en klubb og et fotballag har en stor egenverdi som skaper sosiale fellesskap og bygger identitet og samhold – viktige verdier for alle.

Og husk – livet er kjekkere for de som er glade i fotball! Lykke til med fotballsesongen 2019!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken