Nå blir det bekreftet enda en gang: Helsebyråden vil vrake egne sykehjemskjøkken. Maten til de eldre skal ut på anbud. Nå skal man ha ny kjøkkenstrategi for eldrematen i Bergen. Det er forslag om et nytt, stort kommunalt produksjonskjøkken som vil koste hele 6.5 millioner mer i året enn dagens løsning. I tillegg til investeringskostnader på 120 millioner kroner.

Tenke seg noe så forferdelig! Tilby våre eldre en slik "påskjønnelse". Byrådet sier det har fått gjennomført en spørreundersøkelse blant hele 129 sykehjemsbeboere som forteller hvor fornøyd de er med maten! Med så mange beboere har de sikkert fått et representativt resultat lagt på bordet.

Å bygge bybane til Åsane vil koste 17 milliarder kroner. Vel er dette et statlig foretak og ikke en kommunal utgiftspost, men likevel felleskostnader for våre innbyggere. På tre sykehjem (Gullstøltunet, Mildeheimen og Ulset) er det mulig å bygge kjøkken uten å redusere antall sykehjemsplasser. Men helsebyråden sier nei. I hver fall ikke når hele 129 sykehjemsbeboere sier de er så fornøyd med maten, uansett hvor den er produsert.

Selv om den ferdiglagede middagen kan være god, viser spørsmål stilt beboerne på et stort antall sykehjem og omsorgsboliger at man slett ikke er fornøyd. Maten er for lite variert og mangler rene produkter fra grønnsaker, fisk og kjøtt. Når det blir servert fiskepudding på tirsdager og fiskekaker på torsdager blir det ensformig og ganske smakløst.

Mine egne erfaringer og observasjoner fra min mors opphold på et omsorg-pluss sykehjem i Fyllingsdalen var den samme. Det ble svært ofte servert middagsmåltider fra storkjøkken der man knapt kunne kjenne smaken av kjøtt, fugl eller fisk. Storkjøkkener skal levere store mengder mat innenfor tydelige økonomiske rammer, samtidig som maten skal være næringsrik.

Uten å ha sammenliknet middagen med andre institusjoner og tradisjoner hos familier, er det liten grunn til å tro at særlig mange andre hendelser overgår middagsmåltidet i viktighet. Ett av de viktigste sosiale møtepunktene ved våre sykehjem. Stedet som nå faktisk er blitt deres hjem hvor en del av det å bo «hjemme» er å kunne kjenne lukten av hjemmelaget mat! Bare tenk hvorledes det skjerper appetitten!

Helsebyråden uttaler at det er viktig at ikke følelser og antakelser blir avgjørende for saken. Jo, når det gjelder følelser og fakta er det faktisk det , helsebyråd! En ordning med lokale sykehjemskjøkken er det klart beste for våre eldre. Men også den dyreste løsningen. Ikke fortell at dette er noe vi ikke har råd til.

Våre eldre fortjener en god hjemmelaget mat av skikkelige råvarer. La ikke dette være den salderingsposten de minst fortjener på sine gamle dager.