– Bergen kan virkelig feire 17. mai. Stemningen og været er helt fantastisk. Jeg sykler rundt og koser meg, sier Odd Lauvli.

– Er dette bedre enn Porsgrunn?

– Å ja! Her feirer man alt på én gang. Prosesjonen, med gamle biler og folkeliv, var spesielt moro.

For turistene, enten de er norske eller fra andre verdenshjørner, er 17. mai-Bergen «nokke for seg».

På to hjul i byen

BA treffer Lauvli syklende på Torgallmenningen. 65-åringen benytter en sammenleggbar tohjuling som han har fraktet med seg på toget.

– Jeg bor på hotell i Solheimsviken, så da er sykkel greit å ha for å komme seg til og fra sentrum. Jeg kjøpte den da jeg var på ferie i Thailand. I morgen er planen å gå Stoltzekleiven. Jeg har hørt at stien er Bergens stolthet, sier østlendingen.

– Har du reist hit alene?

– Ja, men jeg er ikke alene. Er du ensom, så reis til Bergen, sier han og gjør en armbevegelse mot menneskehavet rundt seg.

Sommerkledde dansker

Utenfor Ole Bull-fontenen ved Hotel Norge er direksjonsmusikken fra NHH i full gang med sin konsert.

To sommerkledde dansker, Ditte Gottlieb og Jonas Folke Nielsen, følger interessert med.

– Jeg har vært utvekslingsstudent på UiB i fire måneder, så jeg hadde hørt om 17. mai. Men jeg visste ikke at alle gikk rundt med så flotte folkedrakter. Jeg synes det er fascinerende å titte på, sier Ditte til BA.

Kjæresten går rundt i T-skjorte og shorts, og nyter sommerværet som endelig har kommet. I hvert fall for en stakket stund.

– Vi visste ikke at nasjonaldagsfeiringen var så stor. I kveld har vi hørt at det blir fakkeltog. Det skal vi få med oss!