Assisterende riksantikvar Audun Skeidsvoll hentet frem de store superlativene da han besøkte bensinstasjonen fra 1928 i Lars Hilles gate.

«Til evig tid»

Fra Oslo hadde han med selve beviset på at den inneklemte MIL-stasjonen nå er fredet.

Og både han og ordfører Rune Bakervik understreket, «til evig tid».

Sammen med tre andre fredede bensinstasjoner her til lands, skal stasjonen midt i hjertet av byen være formidler av en viktig del av norsk samferdselshistorie.

– Dette er et nyklassisistisk bygg, og jeg tror den er en av svært få i hele Europa. Den ble bygget i en tid hvor man ønsket et skjønt ytre, og den ble på alle måter et bilismens tempel. Det ble lagt stor vekt på det arkitektoniske, påpeker Skeidsvoll.

– Om få år vil mange ikke engang vite hva en bensinstasjon er. Dette gjør at vi hos Riksantikvaren har vært opptatt av å ta vare på bilismens og transportens historie, legger han til.

I en tid der fossildrevne biler blir mer og mer bannlyst og drivstoffet snart er like dyrt som sprit, jubles det denne dagen på Bergen sentrums eneste gjenværende bensinstasjon.

Og at det er på tide å få stasjonen fredet, er omgivelsene det beste beviset på.

Noen år senere, og den lille perlen ville vært borte – «forvandlet» til et nymotens glasspalass med mange etasjer.

At både landets øverste antikvariske myndighet og byens ordfører stikker innom, er samtidig en bunnsolid aksept for arbeidet museumsgruppen har lagt ned siden 1998.

– 60.000 dugnadstimer, det er litt det!

Talsperson for gruppen, Per Egil Jacobsen, setter tall på det hele.

I går var han og resten av Museumsgruppen samlet til den store dagen.

– Men hva med veien videre?

– Det neste nå er innsiden av stasjonen. Helt bevisst har vi ikke «pyntet bruden» i dag. Dette fordi alle vil kunne se at vi trenger mer penger. I dag er både fylkeskommune, riksantikvar og flere legater til stede, så kan de selv se. Bare å restaurere smøregraven vil koste rundt 100.000 kroner, forklarer Jacobsen.

– Stikk gjerne innom

Men det som kanskje bekymrer mest, er problemet med å skaffe nye folk til gruppen.

Ønsket om å vise den store samlingen av gammelt bensinstasjonsutstyr, er absolutt til stede, men det må skje på dugnadstirsdagene og torsdagene.

– Da kan folk gjerne stikke innom, så kan vi ta en runde ...