Flere personer er siktet for drapsforsøket på William Nygaard i 1993

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Flere personer er siktet for drapsforsøket på forlagsdirektør William Nygaard i 1993. Blant dem er den antatte skytteren, melder NRK.

DEL

– Vi har skjellig grunn til mistanke og mener det er veldig viktig å oppklare denne saken på grunn av dens store samfunnsmessige betydning, sier politiinspektør Anne Cecilie Dessarud i Kripos til kanalen.

Ifølge NRK oppholder de siktede seg i utlandet, og de skal tilhøre et fundamentalistisk miljø.

William Nygaard var forlagsdirektør i Aschehoug da han ble skutt utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo. Politiet mente, da og nå, at drapsforsøket var motivert av Nygaards rolle i utgivelsen av boken Sataniske vers. Boken kom ut i april 1989.

Det frie ord

Den omfattende etterforskningen etter drapsforsøket på Nygaard varte frem til 1998.

Siden 2009 har politiet gjort flere undersøkelser, og i en fersk melding fra Kripos bekreftes det at man fortsatt mener at drapsforsøket også rammes av straffelovens (1902) § 99a.

Denne bestemmelsen omhandler den som med vold, trusler eller andre overgrep hindrer offentlige myndigheter, pressen eller andre foreninger og institusjoner i å utøve sin virksomhet. Strafferammen er 21 år.

Drapsforsøket ville blitt foreldet denne uken, 11. oktober 2018. Det er da 25 år siden dagen Nygaard ble skutt.

Nygaard til NTB: – Lettet

Den tidligere forlagsdirektøren skriver i en melding til NTB at han er lettet etter siktelsen i saken.

– Jeg er lettet og fornøyd med utviklingen i saken, ikke minst at påtalemyndigheten og politiet sier at «handlingen fremstår som et angrepet rettet mot det trykte ords frihet», skriver han.

Han er på tiden på reise med PEN, som han leder.

Når det nå er tatt ut siktelse i en saken, blir foreldelsesfristen avbrutt.

Attentatet på William Nygaard

* 11. oktober 1993 ble forlagssjef William Nygaard i Aschehoug skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo.

* Gjerningsmannen ble ikke tatt, men det er alminnelig antatt at attentatet ble utført av en person som adlød en fatwa om å drepe alle som ga ut boken «Sataniske vers», noe Nygaards forlag gjorde.

* Saken ble henlagt i 2007, men etter kritikk mot politiet ble etterforskningen gjenopptatt i 2009.

* Flere personer ble i 2018 siktet for drapsforsøk, samt etter den gamle straffelovens paragraf 99 a, som omfatter angrep på sentrale samfunnsinteresser. Dette ble kjent få dager før saken blir foreldet.
 

* Kripos er fortsatt interessert i tips i saken, og oppgir følgende kontaktinformasjon: 23 20 80 00 eller e-post: tips.kripos@politiet.no

Kilder: NRK, NTB

Artikkeltags