Gå til sidens hovedinnhold

Innfører trolig datokjøring tirsdag

Artikkelen er over 6 år gammel

Bergenserne må innstille seg på datokjøring tirsdag på grunn av dårlig luftkvalitet.

– Slik varselet ser ut nå, blir det trolig datokjøring i Bergen tirsdag, sier byutviklingsbyråd Henning Warloe (H).

Store deler av fredagen har Warloe sittet i møte med beredskapsrådet for å se på hvilke tiltak som må settes i verk dersom det blir akutt luftforurensing i Bergen neste uke.

Halverer trafikken

– Det er meldt klart vær og stille i hele neste uke. Det er den verste kombinasjonen og fører ofte til høy luftforurensing. Derfor er vi innstilt på å bruke et såpass sterk virkemiddel som datokjøring, sier Warloe.

Kommunen har en forskrift som gjør det mulig å innføre datokjøring på dager med luftforurensing som overskrider grenseverdiene.

Datokjøring vil si å halvere trafikken ved at biler med henholdsvis par- eller oddetall som siste siffer på bilskiltet bare får lov til å kjøre annenhver dag.

Oddetall kan kjøre tirsdag

– Datokjøring kan tidligst bli innført tirsdag 3. februar. Da er det biler med oddetall som siste siffer på bilskiltet som får lov til å kjøre. Dersom målingene tilsier det, kan datokjøringen strekke seg over flere dager, sier Warloe.

Kjøreforbudet blir innført innenfor den ytre bompengeringen. Det vil si mellom Sandviken bomstasjon, Gravdal bomstasjon, Fyllingsdalen bomstasjon, Damsgårdsveien bomstasjon, Gyldenpris bomstasjon, Michael Krohns gate bomstasjon, Storetveit bomstasjon og Nattlandsveien bomstasjon. Det gjelder ikke bomstasjonen ved Straume bro.

Datokjøringen vil gjelder alle hverdager i tidspunktet mellom klokken 0600 til 2200 unntatt lørdag og søndag.

Trykk her for å se kartet i en større versjon.

Kan ikke øke bompengesatsen

– Jeg håper bergenserne innstiller seg mentalt på datokjøring. Vi vet at det er et sterkt virkemiddel å bruke, men det er foreløpig det eneste tiltaket vi har utenom å vaske veier og flytte skip bort fra havnen, sier Warloe.

Bystyret vedtok riktignok mandag at man kan øke bompengesatsen kraftig på dager med akutt luftforurensning, men dette tiltaket kan ikke iverksettes før kommunen har fått på plass en lokal forskrift.

– Det går noe et par måneder før vi har det på plass. Inntil da er datokjøring vårt sterkeste virkemiddel. Det er et drastisk virkemiddel, men nødvendig, forklarer Warloe.

Oppfordrer til samkjøring

Kjøreforbudet gjelder alle privatbiler med unntak av el-biler og varetransport. Dersom det er tre eller flere i bilen er det også lov til å kjøre uavhengig om du har oddetall eller partall som siste tall i bilnummeret.

Det vil ikke bli gitt dispensjoner.

Deler ut bøter

– Jeg oppfordrer til samkjøring med naboen eller kollegaer. Prøv allerede nå å planlegge hvordan du skal komme deg til og fra jobb i neste uke.

Warloe er tydelig på at det kommer til å bli kontroller, der både politiet kan bøtelegge bilister som bryter forbudet. Kommunens ansatte vil overvåke situasjonen.

– Du bør ikke ta den sjansen, advarer Warloe.

Skyss er også forberedt på å bemanne opp dersom datokjøring blir innført.

Warloe foreller at han vet bare om en gang tidligere at kommunen har brukt datokjøring som virkemiddel ved akutt luftforurensing.

– Vi hadde datokjøring én dag i 2010. Den gangen førte det til en markert nedgang i trafikken.

Vil bruke datokjøring fremover

Warloe sier at kommunen kommer til å bruke datokjøring som virkemiddel fremover dersom målingene tilsier det.

– Det er foreløpig det eneste gode virkemiddelet vi har råderett over, sier Warloe.

Han sier at kommunen nå er bedre forberedt enn i forrige uke da byrådet fikk kritikk for å ikke gjøre noe da det lyste rødt på Danmarksplass.

– Det som var problemet da var at situasjonen gikk så fort over. Blir det vedvarende rødt lys på Danmarks plass, innfører vi datokjøring, sier han.

Kommunen vil informere om det blir datokjøring via media og på sine nettsider.

Monica nektet, Warloe sier ja

Warloe mener det er nødvendig å innføre datokjøring når det er svært dårlig luftkvalitet.

Dette er stikk i strid med hva Byrådsleder Monica Mæland sa for to år siden.

Hun nektet å innføre datokjøring og ble politianmeldt av partisekretær Diane Berbain i Miljøpartiet De Grønne for ikke å ta problemstillingen på alvor.

Også fylkesmannen langet ut mor byrådslederen og mente det burde vært iverksatt kraftigere virkemiddel.

Kommentarer til denne saken