Gå til sidens hovedinnhold

Bravo, kulturminister!

Artikkelen er over 18 år gammel

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) vil halvere antall spilleautomater. Positivt med politisk engasjement for å rydde opp!

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I en BA-reportasje torsdag, viste vi at det ikke praktiseres noen aldersgrense for pengespillene på seks av de store handlesentrene i bergensområdet. Sammen med ni barn og tenåringer viste vi at det er fritt frem, uten at noen passer på. Aldersgrensen på 18 år ble iallfall ikke håndhevet da våre unge kontrollører sjekket.

Nå vil kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) rydde opp. Pengespillene skal vekk fra dagligvarebutikker og kjøpesentre. Antallet skal nesten halveres. Det skal bli bedre kontroll med dem som blir igjen. De skal plasseres i storkiosker, serveringssteder og spillehaller.
Kulturministerens initiativ er prisverdig. Det er på tide at noen griper inn mot denne stadig mer omfattende virksomheten. Med sitt forslag viser Svarstad Haugland mot og handlekraft. Vi trenger politikere som våger å gjennomføre det de tror på, selv når konsekvensene er store.

De gamle knipsekassene fra Røde Kors er blitt avløst av farge- og lydsprakende pengemaskiner på butikker og kjøpesentre. På to Olav Thon-eide sentre i Bergen er det mange, lett synlige spilleautomater. De sterke lys- og lydeffekter skal lokke folk til maskinene, og helst få oss til å bli der en stund.

Det lovforslaget Valgerd inviterer Stortinget til å vedta, vil ikke forby pengespill. Siktemålet er å begrense antallet, skjerme det offentlige rom og henvise spilleautomatene til steder der folk i større grad selv må oppsøke dem. På den måten vil forhåpentlig fristelsene for barn og unge bli litt mindre.

Pengespill er big business. Tall fra Lotteritilsynet viser at vi i fjor brukte 29,6 milliarder kroner på pengespill her i landet. Det var en kraftig økning fra året før. Det er særlig spillet på automater som øker. Ifølge de beregningene Svarstad Haugland bygger på, omsatte slike automater for 15 milliarder kroner i fjor, en økning på 67 prosent fra 2001. Det er ufattelig mye penger.

Valgerds forslag innebærer at Norsk Tipping skal få kontroll med spilleautomatene. Humanitære organisasjoner som nå får inntekter fra spilleautomater, skal i fremtiden få pengene som tippemidler. Det er et forslag som kaller på noen motforestillinger. Norsk Tipping lider av altfor stor pengerikelighet, som må skyldes svak oppfølging gjennom mange år fra skiftende finansministere. Her bør det innføres nøkternhet og kostnadseffektivitet, før selskapet får nye oppgaver.

Lovforslaget fra regjeringen gir ikke svar på hva som kan gjøres for å kontrollere pengespillene på internett. Her står folkestyret i hvert land ganske maktesløst. I USA vil myndighetene trolig forby banker og kortselskaper å overføre penger fra kunder til slike nettsteder. Det kan være en mulighet Stortinget også bør vurdere. Men den tiden da myndighetene hadde full kontroll med sine borgere er for lengst over. I fremtiden vil politikk handle mer om ideer, holdninger og verdier, og mye mindre om kontroll og forbud.