Det var da Hølondas store sønn, Oddvar Brå, brakk staven i duell med Aleksandr Zavjalov på siste etappen i VM-stafetten. Norge måtte dele gullet med russerne. Brann feirer seriegullet helt på egen hånd. Det er bare én av mange grunner til at dette blir et bergensk munnhell å regne med: Hvor var du da Brann tok gullet?

Fasitsvaret kan være tredelt. Noen vil mene at øyeblikket inntreffer lørdag om elleve dager, rundt klokken 2045, etter at rødtrøyene har valset rundt med svimle sunnmøringer i jugendbyen. Folk med sans for takt og tone vil peke på neste hjemmekamp mot Viking. Om ikke verden klapper sammen i løpet av de 18 dagene som gjenstår, mottar spillerne sine gullmedaljer den 28. oktober. Bergensere og striler med litt mindre respekt for formaliteter mener at gullet kom hem allerede i mandagens stadiongyser mot Lyn.

18 000 på stadion så og hørtes ut som de tilhørte sistnevnte kategori. På byens puber skvatt seidlene veggimellom da Karadas serverte dagens dobbel på et sølvfat. På Festplassen disket ordfører Friele opp til folkefest for dem som ikke hadde billett, men som trengte å dele gleden med noen. For glade vestlendinger av alle valører er Bergen kommune villig til å gjenta storskjermsuksessen til bortekampen mot Aalesund. Bergens egen tv-kanal, med milliardrettighetene til norsk fotball, sier inntil videre nei til dette eventyret.

«Dette er strengt talt et spørsmål om rettigheter og det kan man ikke tøyse med. Her er det åpenbart at noen har invitert til kakefest hos bakeren uten å snakke med bakeren først», sier informasjonssjefen i TV2, Marianne Røiseland.

Hvem er det som tøyser med hvem? Hvem er det TV2 prøver å skyve foran seg her? Og hvordan kan TV2 finne på dette mot en by som ikke har visst hva godt den skal gjøre for mediebedriften?

Noen av de ansatte husker sikkert hvor de var den 5. september 1992. Da gikk den første sendingen fra Nøstet på luften. Startkapitalen fra Bergen kommune var 300 000 kroner. En symbolsk sum, kanskje, men paret med lutter kommunal velvilje i de 15 årene som fulgte har støtten vært ubetalelig.

Noen vet hvor de var da John F. Kennedy ble skutt den 22. november i gullåret 1963. Mange kan fortelle nøyaktig hvor deres egne ben var plassert da Neil Armstrong ga uttrykk for sine tanker den 20. juli 1969: «That's one small step for a man, one giant leap for mankind.»

TV2 tilgir sikkert Herman Friele at han i iveren glemte å ta en telefon til bakeren på Nøstet. Langt viktigere er det at kanalen gjenoppretter bakkekontakten i god tid før gullet kommer hem etter sin 44 år lange ørkenvandring blant trøndere og østlendinger.