Pompel & Pilt vs. Drittsekk

Av
Artikkelen er over 19 år gammel

Et rødt ansikt på svart/hvitt-fjernsynet. Et illende rødt ansikt. Jeg vet det høres avsindig ut, men ansiktet var altså illende rødt på det gamle svart/hvitt fjernsynet vårt. Et pløsete, ildrødt, glinsende ansikt med kulerunde gale øyne.

DEL
Totalt gale øyne som bare stirret ut av det store hodet. Kroppen som dette store hodet med det gale røde ansiktet var festet på svevde rundt i noe som lignet en hule. En hule med noe ubeskrivelig ekkelt, langt, hårete som hang ned fra taket. Denne marerittaktige fremtoningen beveget seg rykkvis fremover i denne ekle hulen. Rykket og svevde, frem og tilbake som en gal mann. En gal mann som ingen kunne stoppe. En gal uovervinnelig mann som brølte sinnssykt: POMPEL - PILT. POMPEL - PILT. POMPEL OG PILT. Om igjen og om igjen og om igjen.

KronikkDette husker vi. Dette husker en hel generasjon. Pompel og Pilt-generasjonen. Dette var det verste den enerådige NRK serverte til vår generasjon, da vi var barn. Men det var jaggu ille nok – det bærer en hel generasjon preg av.

Nå blir en ny generasjon barn utsatt hver dag for noe mye verre enn dette marerittet fra fortiden.

Nå kan dagens barn og unge som nettopp har kommet hjem fra barnehage og skole, ved et (feil)trykk på fjernkontrollen, se virkelige mennesker som sier med et smil at et hjem for oss – er et hjem for deg. Før smilet er vekk, og det for de fleste trygge ordet hjem fremdeles ringer i ørene, begynner intrigene, ondskapen og faenskapen. Avklipte fingre kommer med posten, drivende fulle kjerringer prøver å få siste slurk ut av dagens første spritflaske og ordet hjem blir erstattet av at noen brøler hore. Voksne mennesker som skal være trygghet for barn har ansiktsuttrykk som hele tiden veksler mellom sinne, angst, skrekk, depresjon, ondskap, – til og med når de smiler ligger det noe annet bak.... Barn av i dag blir servert voksne mennesker – voksne mennesker som mamma og pappa – som oppfører seg adskillig mer avsindig enn vårt barndoms mareritt samtidig med at det om igjen og om igjen og om igjen hardnakket blir proklamert at dette er et hjem for deg. Et hjem for deg.

Når de minste barna har lagt seg blir skolebarna, via diverse virkelighets-tv, lært opp til at det å være et størst mulig rævhål er kuult og at mobberne er de som kommer lengst her i verden.

Fra fjernsynsselskapene og deres venner blir det hevdet om igjen og om igjen at de bare avspeiler virkeligheten (stakkars folk, for et liv de lever), at det ikke påvirker barn eller at barn lærer av dette og at barn er tilpasningsdyktige. Jeg vil påstå at de fleste av oss som var barn for 20-25 år siden, husker Pompel og Pilt. Det de fleste av oss husker er at det var skremmende. Vi lærte ingenting – vi ble bare skremt. I drittsekk-tv programmene som blir sendt ut på skjermene i barns tid er det helt riktig at i tillegg til å være skremmende er det også noe å lære – men hva? Og er det bra at barn har evnen til å lære av, og tilpasse seg til, drittsekk-stilen som blir levert?

Fjernsynsselskapene (spesielt TV2) har sagt sitt. De har overhodet ikke noe ansvar for det de leverer eller når de leverer det. Det spiller ingen rolle om både byrådet i Bergen og barne- og familieministeren har anmodet om en endring av sendetid. Det eneste som spiller noen rolle er at pengene triller inn. De pusher det markedet vil ha, samme hva.

Til alle i Pompel & Pilt generasjonen som har makt der ute – politikere, annonsører, foreldre, lærere, førskolelærere, med flere – tenk på hvor godt dere husker den sinnssyke mannen med det pløsete røde ansiktet som rykkende svevde etter Pompel og Pilt mens han brølte avsindig. Tenk på hvordan det skremte vannet av en hel generasjon. Ta så og se på drittsekk-tv av i dag, som de sender ut til våre barn i de tusen hjem i barne-tv-tid.

La oss alle på hver vår måte vise de allmektige fjernsynsselskapene at det ikke lønner seg å være drittsekk. Det er vi som har makten.JARLE VIKEN
Jarle Viken, Pompel & Pilt-generasjonen, er bystyrerepresentant Rød Valgallianse

Artikkeltags