Gå til sidens hovedinnhold

Direkte fra brannen

Artikkelen er over 7 år gammel

Forsvaret sender fire helikoptre og to kystvaktfartøy til brannområdet i Flatanger. 139 bygninger kan gå tapt. Se video og følg vår direkterapportering.

Tirsdag formiddag brenner det både i bygda Hasvåg og bygda Småværet i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag. Politiet bekrefter at brannen er ute av kontroll.

Ifølge TV 2 er Forsvaret bedt om å bistå og har sendt totalt fire Bell 412-helikoptre og to kystvaktfartøy i området som brenner.

Helikoptrene som sendes fra Rygge, skal være fremme rundt klokken 13.30, mens helikoptrene fra Bardufoss skal være fremme rundt en halvtime senere.

Kystvaktskipet Bergen vil være fremme ved 20-tiden tirsdag kveld, mens KV Njård er satt i beredskap, melder kanalen.

Mesteparten av bebyggelsen i grenda Hasvåg og bygda Småværet kan ha blitt flammenes rov.

Brannsjef Hans Petter Haukø sier til Adresseavisen at brannen har jevnet det meste med jorden i begge tettstedene.

NTB direkterapporterer fra brannen:

Lyngbrannen i Flatanger ble varslet klokken 22.30 mandag kveld.

To timer senere ble rundt 20 beboere i Hasvåg lengst nord og Småværet lengst vest evakuert.

Tirsdag formiddag melder brannvesenet at de ikke har kontroll over brannen i Hasvåg, Hårstad og Småværet. Ifølge TV 2 ble Forsvaret tirsdag formiddag bedt om å bistå og har sendt totalt fire Bell 412-helikoptre som skal bidra til brannslukking i området.

Forsvaret har også to kystvaktfartøy i farvannet utenfor områder som er satt i brann. Helikoptrene skal være fremme mellom klokka 13.30 og 14.

Brannsjef Hans Petter Haukø sier til Adresseavisen at vind og røykutvikling gjør det uoversiktlig, men at mellom 50 og 70 bygninger har brent ned i Hasvåg. Det utgjør mesteparten av bebyggelsen i grenda.

Skipperen på redningsskøyta Harald V, Tor Helge Waagø, sier til NTB at minst halvparten av bebyggelsen i bygda Småværet har brent ned.

BLÅSER KRAFTIG

Redningsskøyta Harald V seiler rundt brannområdene for å observere lyng- og gressbrannen, og tirsdag formiddag lå båten utenfor Småværet.

– Det brenner enda her, og det tok nettopp fyr i et stort bolighus, sier Waagø.

Han opplyser at de brenner sporadisk i fjellsidene og holmene innover. Observasjonene melder de videre til brannvesenet, som ikke er til stede i Småværet.

– Det er ingen brannfolk som kommer seg hit, forteller Waagø.

– Dette er trasig, sier han videre.

Beboere i nærheten av der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at det skal ha oppstått gnister i en høyspentledning som hadde falt sammen, og at gnistene deretter antente det tørre gresset. Sterk vind i området førte, og fører, til rask spredning.

EVAKUERT

Blant dem som ble evakuert mandag var tidligere ordfører i Flatanger kommune, Øyvind Mårvik i Hasvåg.

– Vi dro ut for å se om det var noe brann. Da traff vi brannsjefen i kommunen, som fortalte at vi måtte dra hjem, hente det nødvendigste og dra til leirskolen på Drageid sier Mårvik.

Han forteller at de så brannen mot himmelen da de kjørte langs veien mot leirskolen.

– Når det brenner og blåser sånn, er det ikke noe man kan gjøre. Da er man prisgitt naturkreftene, sier Mårvik.

LÆRT AV LÆRDAL

Post- og teletilsynet (PT) opplyser på sine nettsider at tilsynet har kontakt med tilbydere av kommunikasjonstjenester i Nord-Trøndelag.

– PT gir denne saken full prioritet nå. Under brannen i Lærdal opplevde vi hvor vanskelig det var å kommunisere når telefonnettet var nede, sier assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsether i tilsynet.

– Vi har fått noen feilmeldinger i Nord-Trøndelag, men det har heldigvis ikke nådd Lærdal-nivået. Skulle folk i området få problemer med mobilnettet, oppfordrer vi om å ta ut simkortet og ringe 112.

KONTAKTTELEFON

Flatanger kommune har opprettet en kontakttelefon for berørte av lyngbrannen.

Telefonnumrene er: 74 22 11 00 og 74 22 11 44. (ANB-NTB)

TIPS OSS E-post: tips@ba.no Telefon: 800 33 044

Kommentarer til denne saken