Gå til sidens hovedinnhold

– Frp har gjort seg skyldig i en gedigen valgbløff

Artikkelen er over 7 år gammel

– Men for en gangs skyld er til det beste for landet, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Skritt for skritt innfører Høyre/Frp-regjeringen et samfunn der likeverd og like muligheter for alle blir erstattet av marked og pengemakt. Advarselen kommer fra Ap-leder Jens Stoltenberg.

Han tror ikke utslagene blir dramatiske i 2014, selv om han allerede ser mange enkeltvedtak som viser et kursskifte. Men i de kommende årene, når en husvarm og innkjørt Solberg-regjering får snekret budsjetter etter egne prioriteringer, kan samfunnet bli ganske annerledes enn det Ap og de rødgrønne ivret for i åtte år.

– Norge går ikke fra dag til natt i løpet av noen uker. Men vi ser en klart annen retning på viktige områder. Vi førte en politikk for mindre forskjeller. Nå har regjeringen bekreftet at forskjellene vil øke de neste årene. Den viktigste satsingen i dette budsjettet er jo ikke skole og helse, det er skattelettelser på åtte milliarder kroner, sier Stoltenberg til NTB.

TANKEKORS

Han synes det er et paradoks at partier som beskyldte Ap for overdreven oljeavhengighet, sikrer seg støtte fra sentrum ved å hente ut flere hundre millioner kroner fra oljefondet, senest i salderingen av 2013-budsjettet rett før jul.

Nå er Stoltenberg opposisjonsleder og har avfunnet seg med den rollen, med senkede skuldre, hevder han selv. Ap satser på et tidsbegrenset borgerlig mellomspill, men innser at det kan bli fire år med mager innflytelse over landets politikk.

– Vel, de fire borgerlige har en samarbeidsavtale, en oppskrift på hvordan de vil holde sammen. Det er helt opp til disse partiene hvordan makten blir forvaltet. Slik er demokratiet. Ingen regjering har vunnet tre påfølgende valg i Norge, heller ikke vi klarte det, sier partilederen.

– BLØFF

Stoltenberg mener Frp har gjort seg skyldig i en gedigen valgbløff, men at brutte valgløfter for en gangs skyld er til det beste for landet.

Frp-politikk i fri utfoldelse er ikke noe en Ap-leder ønsker å se, selv om det kunne ha styrket partiets aksjer fram mot neste valg.

– Valgløftene til Frp viste en helt uansvarlig pengebruk, og sånn sett er det bra at de ikke blir innfridd. Men det er et problem når et parti loven tusen milliarder i sin veiplan, hele 500 milliarder mer enn oss. Da bør de jo ha en idé om hvordan de skal få det til, sier Ap-lederen.

Poenget hans er at denne type overbudspolitikk svekker tilliten til politikere i sin alminnelighet. Verken fjerning av bompengestasjoner eller veisatsingen i den størrelsesorden er i nærheten av å bli virkelighet.

– Det er bra at disse pengene ikke blir bevilget. Da hadde det gått ille med norsk økonomi. Men det er problem for troverdigheten og kontrakten med velgerne. Jeg tror vi har få eksempler på at noe parti, så raskt og så massivt, har forlatt så mange løfter på så kort tid, sier Stoltenberg.

– ÅPENT OG NYSGJERRIG

Partilederen forsikrer at Ap skal være et «konstruktivt, åpent og nysgjerrig» opposisjonsparti.

– Vi har vært i regjering i 60 av de siste 80 årene. Men vi må akseptere at Ap av og til er i opposisjon. Det må vi tåle. Vi skal samarbeide med SV og Sp, men det får en helt annen form enn i regjering. Og vi skal samarbeide med andre i store og små saker, der det kan være hensiktsmessig, sier Stoltenberg.

Ap-lederen håper at Venstre og KrF ser at de over tid kan få mer gjennomslag for saker de brenner for, ved å samarbeide med Ap enn med høyrepartiene.

– Men jeg aksepterer jo at de borgerlige partiene har en avtale. Jeg skal ikke tvinge meg inn i det samarbeidet. Men avtalen som KrF og Venstre har, åpner også for samarbeid med oss. Vi har mye til felles på mange områder, som sosial rettferdighet og klima- og miljøpolitikk, sier Stoltenberg.

Kommentarer til denne saken