Gå til sidens hovedinnhold

Kan få ny jobb

Artikkelen er over 9 år gammel

Anne-Grete Strøm-Erichsen blir trolig forsvarsminister. Jonas Gahr Støre overtar jobben som helseminister.

Statsminister Jens Stoltenberg gjør trolig flere endringer i regjeringen fredag. Jonas Gahr Støre kan bli ny helseminister og Hadia Tajik ny kulturminister.

Både VG og NRK varsler natt til fredag om de samme statsrådsendringene. Alle berører Arbeiderpartiets folk.

Når Støre overtar som helseminister etter Anne-Grete Strøm-Erichsen, betyr ikke det at Strøm-Erichsen forsvinner ut av regjeringen. Isteden overtar hun Forsvarsdepartementet som hun ledet før hun tok over Helsedepartementet i 2009.

Rokeringen fører til at nåværende forsvarsminister Espen Barth Eide blir ny utenriksminister.

– EN SKAL UT

Hanne Bjurstrøms avgang skaper rom for et nytt navn i regjeringen, og Jens Stoltenbergs ferskeste statsråd blir Hadia Tajik som sitter på Stortinget for Oslo Ap.

Slik opprettholdes balansen mellom kjønn og distrikt i regjeringen slik den er i dag, skriver VG.

Tajik fylte 29 år 18. juli, og blir så vidt tidenes yngste statsråd, dersom opplysningene om at hun overtar Huitfeldts stol fredag er riktige. Sissel Rønbeck var også bare 29 år da hun ble forbruker- og administrasjonsminister høsten 1979, men var da noen uker eldre enn Tajik.

AASRUD FÅR BLI

Dette betyr at fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud blir sittende, til tross for at hun ble gjenstand for knallhard kritikk i kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport.

Det var hennes departement som hadde ansvaret for sikringen av regjeringsbyggene 22. juli i fjor, men i referatene fra intervjuet hennes med 22. juli-kommisjonen som ble frigitt torsdag, går det fram at hun ikke var klar over dette ansvaret.

En av dem som mente Aasruds dager kan være talte, er sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand.

– Det er ingen tvil om at mange kommer til å stille spørsmålet om Rigmor Aasrud kan fortsette etter dette. Vi hørte i kveld at hun sier at hun vil fortsette. Det blir opp til statsministeren å vurdere, sier Arne Strand til NRK.

– Jeg mener hun burde gått av, men det vil Stoltenberg avgjøre på et senere tidspunkt. Så langt har statsministeren tillit til sin statsråd, sier han.

PLANER LENGE

Ifølge NRK har Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg planlagt et nytt mannskapsskifte en stund, men tidspunktet har vært både uklart og usikkert.

Forrige gang Stoltenberg presenterte nye regjeringsfjes på Slottsplassen var 18. juni da Senterpartiets Marit Arnstad ble presentert som ny samferdselsminister og Trygve Slagsvold Vedum tok over Landbruksdepartementet.

De overtok etter partifellene Magnhild Meltveit Kleppa og Lars Peder Brekk.

Også SV har for lengst vært gjennom rokeringer innad i regjeringen det siste halvåret. 5. mars trakk SV-leder Audun Lysbakken seg som barne-, likestillings- og inkluderingsminister på grunn av pengerot og 23. mars var også Erik Solheim og Tora Aaslands tid over. Inga Marte Thorkildsen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås fikk hvert sitt departement.