Norge bøyer hodet for «Kjakan»

Gunnar Sønsteby døde torsdag, 94 år gammel. (Arkivfoto)

Gunnar Sønsteby døde torsdag, 94 år gammel. (Arkivfoto) Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Gunnar «Kjakan» Sønsteby minnes i ærbødighet av et helt folk.

DEL

Den kanskje mest kjente av alle norske krigshelter er gått bort.

I Warszawa tok en beveget kong Harald en pause i programmet under sitt statsbesøk for å kommentere Sønstebys bortgang.

– Han har betydd mye for veldig mange, inkludert kongefamilien. Sønsteby var Norges høyest dekorerte soldat fra andre verdenskrig, men han gjorde jo så mye mer enn det. Han holdt foredrag på mange skoler i Norge etter krigen for å være lojal mot det alle sa da krigen var slutt, nemlig: «Aldri mer 9. april».

– NØKTERN HELT

Regjeringen har besluttet å hedre Gunnar Sønstebys minne ved å bekoste begravelsen hans. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slår fast at «Kjakan» var en av Norges aller største helter, men også en strålende formidler.

– Sønsteby var krigshelt i fem år og fredshelt i 60 år. Han lærte våre unge å ikke hate. Han lærte dem å skille mellom de som har skyld, og de som ikke har det. Han lærte dem å søke forsoning, sier Stoltenberg, som lærte å kjenne krigshelten som en nøktern mann.

– Han utstrålte alltid varme og medmenneskelighet. Han var nærmest beskjeden som person, noe jeg fant bemerkelsesverdig, sier statsministeren til NTB.

Forsvarssjef Harald Sunde beskriver krigshelten som en ener blant likemenn.

– Det var gjennom sitt mot, klokskap og ikke minst intuisjon at han sammen med andre gjennomførte dristige operasjoner som hadde stor betydning i frihetskampen. Vi har mye å takke ham for, sier Sunde.

DEN SISTE

Historieprofessor Ole Kristian Grimnes slår fast at «Kjakan» var den siste i sitt slag.

– Han personifiserte mer enn noen annen den norske motstandskampen. Gunnar Sønstebys innsats under krigen var meget betydningsfull og som formidler av norsk krigshistorie sto han i fremste rekke, sier Grimnes til NTB.

Historieprofessoren trekker særlig fram Sønstebys innsats det siste krigsåret, da han var Oslogjengens faktiske leder. Motstandsgruppen som sprang ut av Kompani Linge, gjennomførte en rekke sabotasjeaksjoner i krigens siste fase.

– Sammen med Max Manus og Jens Christian Hauge vil han bli stående som selve symbolet på den militære motstandskampen, sier Grimnes.

To dager før han døde, på frigjøringsdagen 8. mai, ble en statue av Gunnar «Kjakan» Sønsteby reist på torget i hjembyen Rjukan i Telemark, der han tilbrakte sine første 17 år.

Like før hadde han blitt tildelt Forsvarets Hederskors, som den første i historien. Krigskorset med tre sverd fikk han allerede i 1946.

NEPPE NYHETER

Ekspertene regner ikke med at det skjuler seg nye og vesentlige opplysninger i arkivet etter Gunnar Sønsteby.

– Knapt noen har vært så åpne om det som skjedde under krigen som ham. Jeg vil bli veldig overrasket om det skjuler seg store hemmeligheter i hans arkiv, sier historiker og statsstipendiat Petter Ringen Johannessen til NTB.

Han delte kontorlokaler med Sønsteby på Akershus festning, jobbet tett med ham de siste ti årene og har tilgang til hans personlige arkiv.

– Det er selvsagt opplysninger Sønsteby ville holde unna offentligheten, men dette dreier seg nok først og fremst om detaljer, for eksempel i tilknytning til likvidasjonene som ble utført. Han hadde lederansvar og var opptatt av å ta vare på sine folk, sier Johannessen.

Heller ikke Hjemmefrontmuseets leder Arnfinn Moland tror det finnes vesentlige nyheter i papirene Sønsteby etterlater seg. Han hadde tett kontakt med Sønsteby helt til det siste.

– Jeg besøkte ham hjemme i forrige måned. Da var han veldig svekket, men Gunnar er Gunnar, og han ga seg ikke før det var absolutt helt umulig å stå imot, sier Moland.

– Det er bra at han ikke måtte ligge i sykesenga noe særlig lenger. Når det er sagt, er det veldig vemodig, sier Moland, som beskriver Sønsteby som en fantastisk inspirasjonskilde, en mann med et pågangsmot helt utenom det vanlige og en rakrygget person.

Artikkeltags