Gå til sidens hovedinnhold

Øl gjør menn smartere

Artikkelen er over 9 år gammel

Og det er vitenskapelig bevist.

Det er side3.no som torsdag kommer med den, for mange hyggelige meldingen.

En gruppe forskere fra Illinois-universitetet i Chicago har funnet ut at øl gjør menn smartere, skriver avisen New York Daily News.

KJAPPERE I HODET

I en studie fant forskerne ut at menn med et par øl innabords var bedre på å løse hjernetrimoppgaver enn menn som var helt edru.

40 menn deltok i forsøket. Det ene halvparten fikk drikke to halvlitere, de andre 20 fikk ingenting. Så fikk gruppen oppgaver hvor de fikk tre ord og skulle komme på et fjerde som passet til de andre ordene. «Ost» kunne for eksempel passe sammen med «gauda», «sveitser» og «cottage».

Resultatet? Mennene som drakk øl klarte å løse 40 prosent flere av oppgavene enn den edru gruppen. Øldrikkerne klarte også oppgavene på kortere tid.

I gjennomsnitt brukte de 12 sekunder per oppgave, mens de edru brukte i snitt 15,5 sekunder.

BEDRE KREATIVITET

– Vi fant ut folk med en alkoholpromille på 0,07 var dårligere på hukommelsesoppgaver, men var bedre på å løse kreative oppgaver, skriver psykolog Jennifer Wiley på nettsiden til Federation of Associations in Behavioral and Brain Sciences.

Hun mener resultatene av undersøkelsen peker i motsatt retning fra oppfatningen om at alkohol tåkelegger hjernen og hindrer analytisk tenkning.

– Vi har denne antakelsen om at evnen til å fokusere på ett problem eller å ha mye ekspertise er best når en skal løse problemer, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Innovasjon kan skje når folk ikke er så fokuserte. Noen ganger er det bra å være distrahert, hevder hun.

Det kan jo forklare hvorfor alkoholikere som Ernest Hemingway og Charles Bukowski klarte å skrive sine berømte romaner ...

– Noen ganger kommer de virkelige kreative ideene når du drikker et glass vin til middagen eller tar en dusj, sier Wiley.