Gå til sidens hovedinnhold

Politibetjent avskjediget på grunn av Facebook-kommentarer

Artikkelen er over 8 år gammel

Politibetjent og Frp-politiker Stein-Robin Kleven Bergh som er avskjediget etter å blant annet ha kalt statsministeren for «krapyl» på Facebook, vil anke saken.

– Jeg vil anke saken til det sentrale ansettelsesrådet, da jeg er svært uenig i politimesterens framgangsmåte og hva saken er blåst opp til, sier Bergh, som jobbet i Hedmark politidistrikt, til NTB.

Fristen for klage er satt til 10. september, og klagen vil bli levert inn av Berghs advokat Jens-Ove Hagen.

STÅR FOR KOMMENTARENE

Ifølge Bergh er det to Facebook-kommentarer som er årsaken til avskjedigelsen.

Den første kommentaren skal ha vært i vår da Bergh svarte på et innlegg hvor en venn spurte Berghs hva han ville fått som straff om han slo ned en person. Her sier Bergh at han svarte at vennen ville bli tatt for legemsbeskadigelse, at det ikke var verdt det og at vennen burde gå lovlige veier med konfliktsituasjonen.

Videre sier Bergh at det andre innlegget kom etter at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttalte seg på en pressekonferanse. «Krapylet har styrt i ÅTTE år uten å få til annet enn forfall av landet!», lyder åpningen på Facebook-innlegget.

– Krapyl er jo et lavmål-uttrykk på linje med pøbel, ifølge ordboka. Det er ikke kraftigere enn hva en politiker må finne seg i. Jeg står for kommentarene mine. Vi lever ikke i en totalitær stat, sier Bergh.

KRITISK TIL HÅNDTERINGEN

Bergh sitter som styremedlem i Frp Eidsvik, og han har tidligere også vært gruppeleder i kommunestyregruppa.

– Jeg ble ikke konfrontert etter det første innlegget på Facebook, men politimesteren startet da å følge med på profilen min for å se etter flere kommentarer, slik at han kunne reagere kraftigere, mener Bergh.

Han forteller at det har vært viktig for ham å gå ut med detaljer i saken.

– Jeg vil ikke at noen skal tro at jeg er avskjediget på grunn av et lovbrudd, sier Bergh, som har om lag 30 års tjeneste bak seg.

– MÅ YTRE SEG MED RESPEKT

Politimester i Hedmark Tormod Bakke bekrefter overfor NTB at Bergh er avskjediget. Saken ble behandlet i ansettelsesrådet 22. august. Årsaken til avskjedigelsen er ifølge politimesteren måten Bergh har brukt Facebook på.

– Det er en del av instruksen som politibetjent at man må tenke på at man er offentlig tjenestemann og uttrykke seg på en sånn måte at det ligger godt innenfor folkeskikken, sier Bakke.

Politimesteren sier at Berghs tidligere profilbilde, hvor han har på seg politigenser, ikke har hatt avgjørende betydning.

– Men det gjør ikke saken noe bedre at han fremstår utad som offentlig tjenestemann, sier han.

Bakke poengterer at avskjedigelsen er basert på en bestemmelse i tjenestemannsloven som ikke forutsetter formell advarsel.

– Bestemmelsen sier at man kan avskjediges dersom man ikke opptrer på en slik måte at man har den fornødne tillit som man må ha som offentlig tjenestemann, sier han.

FRP UFORSTÅENDE

Gunder Haugen, som er gruppeleder i Frps kommunestyregruppe i Eidskog, synes det er rart om «to innlegg på Facebook skal gi utslag i en oppsigelse».

– Jeg er ikke fullt opplyst i saken, men jeg regner med at politiets ansettelsesorgan får ordnet opp i saken., sier Haugen til NTB.

Han sier videre Berghs Facebook-kommentarer ikke vil få noe som helst etterspill fra Frp.

– Jeg kan ikke se at krapyl-kommentaren er noe verre enn det vi Frp-ere har måtte tåle av kommentarer, sier han.

Den tidligere politibetjenten har fått mange støtteerklæringer, og meldingen han skrev hvor han forteller om avskjedigelsen har blitt delt over 1.700 ganger på Facebook.

Kommentarer til denne saken