Slik herjet «Dagmar»

Taket ble flerret av på den ene delen av bygget og slynget over på den andre siden (26.12.2011).

Taket ble flerret av på den ene delen av bygget og slynget over på den andre siden (26.12.2011). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rundt 25.000 kunder var mandag kveld fortsatt uten strøm.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Sannsynligvis har uværet Dagmar i julehelgen gjort mer omfattende skader enn uværet Berit.

Samtidig var mandag kveld et nytt uvær - dog ikke så kraftig at det regnes som ekstremvær og får navn - på vei.

- Det er forholdsvis rolige vindforhold nå, bare en frisk bris på kysten av Nordvestlandet og Trøndelag. Men det vil blåse opp igjen utover kvelden, fortalte vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB mandag ettermiddag.

I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er det ventet liten til full storm, og Stad kan få en kortvarig, men sterk storm, forteller meteorologen. Nordland vil få litt vind, som natt til onsdag var ventet å øke til sterk kuling og enkelte steder liten storm. Troms vil bare få liten kuling, som utover dagen onsdag kan øke til liten storm. Kysten av Finnmark vil få en liten storm lengst nord og ellers sterk kuling fra vest.

Ekstremværet Dagmar førte på kvelden første juledag og natt til andre juledag til vind opp til orkan styrke flere steder i landet.

Sterkest var vinden ved Kråkenes i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane, der gjennomsnittlig vindhastighet var 44,6 meter per sekund

- Vi har dessverre ingen målinger herfra fra etter klokken 20 1. juledag. Vi er litt usikre på hva det skyldes, men strømbruddet kan være en mulig årsak, forteller meteorolog Foss.

Dagmars herjinger har ifølge Statnett gjort at rundt 100.000 mennesker mandag morgen var uten strøm. Størst skade har uværet gjort i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre.

Mandag kveld var 25.000 kunder fortsatt uten strøm, en stor del av dem i Hedmark, får NRK opplyst fra Statnett.

Sannsynligvis har uværet Dagmar i julehelgen gjort mer omfattende skader enn uværet Berit, som i forrige måned ødela for 275 millioner kroner. Så langt er det kommet inn 500 skademeldinger til forsikringsselskapene.

- Foreløpig har vi ikke oversikt over skadeomfanget. Det vil ta tid før alle bygningsskader kan bli besiktiget og taksert. Det er derfor umulig å gi noe anslag på erstatningsbeløp på dette tidspunktet, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

I tillegg til tallene fra naturskadeforsikringen, som dekker bygningsskader og skader på løsøre, kommer utbetalinger fra øvrige forsikringer som dekker for eksempel redningsutgifter, avbruddstap og bil- og båtskader. Statens naturskadefond utbetalinger erstatninger som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.

Ekstremværet har også ført til store problemer for togtrafikken, men mandag formiddag kunne stengte strekninger begynne å åpne igjen. Flere fjelloverganger var også berørt.

Også for båttrafikken skapte uværet problemet. I Trondheim blir to hurtigruteskip liggende til senere i uka før de starter på seilasen nordover. Skipene kunne ikke fortsette sørover til Bergen, og når de onsdag og torsdag setter kursen nordover, er det i henhold til ruteplanen.

Lenger sør ble Color Lines avganger med Superspeed-ferjene til Hirtshals fra både Larvik og Kristiansand innstilt mandag ettermiddag og kveld, skriver Østlands-Posten. I tillegg ble MS Color Viking mellom Sandefjord og Strømstad innstilt.

2. juledag var en dag med relativt få flyavganger, og de fleste avgangene gikk som normalt, selv på Vestlandet, viser Avinors oversikt. (ANB-NTB)

Artikkeltags