Gå til sidens hovedinnhold

Tjostolv Moland er død

Artikkelen er over 8 år gammel

Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter at Tjostolv Moland er død.

– Han ble funnet i fengselscellen i Kinshasa i morges. Våre tanker og medfølelse går nå til hans nærmeste familie og pårørende. En representant for utenrikstjenesten dro umiddelbart til fengselet i Kinshasa da vi ble varslet, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på en pressekonferanse søndag kveld.

Representanten for UD følger nå opp saken overfor fengselet og også situasjonen for Joshua French, som fortsatt sitter fengslet i Kinshasa.

– Det er dypt tragisk at saken har fått et slikt utfall for Tjostolv Moland, sier Eide.

– Våre tanker går til familien og de nærmeste pårørende.

SIER INGENTING OM DØDSÅRSAKEN

Eide sier han ikke har noen kommentarer til hva dødsårsaken er, men opplyser at en uavhengig lege har vært involvert i dag.

– Vi kommer til å legge fullt trykk på å få French til Norge nå. Det hviler et stort ansvar på myndighetene i Kongo nå.

Eide varsler at man nå vil legge «fullt trykk» på kongolesiske myndigheter, som ikke har besvart formelle henvendelser fra verken utenriksminister Eide, Storbritannias utenriksminister William Hague eller statsminister Jens Stoltenberg.

UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden.

– Vi kommer til å vise til at denne saken nå er mer enn tragisk nok, og at det påhviler kongolesiske myndigheter et stort ansvar for å komme med svar på de henvendelsene vi har sendt.

Eide svarer også uklart på om det er aktuelt å sende norske etterforskere til Kongo for å etterforske dødsfallet.

På spørsmål fra NTB om Norge og UD har gjort alt man kunne for Moland, svarer Eide slik:

– Jeg mener det er veldig viktig å ikke si at man har gjort alt man kunne, for man skal alltid spørre seg om man kunne gjort mer. Men det finnes ingen sammenligbar sak som UD har brukt mer tid på, sier Eide på pressekonferansen.

FAREN RASER

Far til Moland, Knut Moland, raser mot UD etter at sønnen ble funnet død.

– Jeg har advart om og om igjen, skrevet og kjempet, bedt på mine knær til UD og Jonas Gahr Støre og Barth Eide, sier Knut Moland til Dagbladet.

– De har gjort ingenting. Nå er Tjostolv død, og de sitter igjen med blod på hendene. Det er en skandale.

– DETTE MÅTTE SKJE

Advokat Morten Furuholmen har jobbet med saken siden starten i 2009. Han sier at man må spørre seg om norske myndigheter har gjort nok.

– Soningsforholdene og dommen har vært helt uakseptable, sier Furuholmen til TV 2.

– Her skulle man vært på banen og sagt at dette er totalt uakseptabelt. Norge som stat skulle vært mye mer tydelig, sier han.

DØMT TIL DØDEN

Tjostolv Moland ble 32 år gammel. For fire år siden ble han dømt til døden for drapet på Abedi Kasongo, sammen med Joshua French.

De er idømt henholdsvis fire og fem dødsstraffer for å ha drept sin innleide sjåfør.

Norske myndigheter har lenge prøvd å få til en soningsoverføring for de to fangene. UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden.

Kommentarer til denne saken